Skip to content

14.1.2008
by

Kiinnostukseni herätti erilaiset virtuaalimaailmat sekä niiden käyttö nuorten keskuudessa…Wikipediasta löysin virtuaalimaailma Seconlifea koskevan artikkelin, jossa kerrotaan Seconlifen toimintaperiaatteesta..Televisiostakin tuli aikoinaan kyseisestä virtuaalimaailmasta kertova amerikkalainen dokumentti.  Seuraavassa Wikipedian artikkeli:

”Second Life on yksityisesti omistettu, Internetissä toimiva virtuaalimaailma. Second Lifen julkaisi vuonna 2003 Linden Lab ja sen perustaja on Philip Rosedale. Käyttäjiä Second Lifellä on jo lähes yhdeksän miljoonaa (miljoonan käyttäjän raja meni rikki 18. lokakuuta 2006). Second Life on ilmainen, mutta virtuaalimaailmaan voi myös ostaa Premium-tunnuksen jolla saa ostettua muun muassa maata, jolle taas voi rakentaa oman talon. Jos serverit ovat täynnä, pääsevät Premium-käyttäjät kirjautumaan sisään ennen normaaleja käyttäjiä.
Second Lifestä on kaksi versiota, Teen Second Life sekä normaaliversio. Molemmissa eri versioissa voit luoda hahmon (Avatarin) jonka ulkonäköä voit muuttaa normaalista ihmisestä vaikka punaihoiseksi paksukaiseksi. Hahmot voivat liikkua, jopa lentää vapaasti suurilla alueilla ja tehdä kaikenlaista (mm. ratsastaa, shoppailla, katsella videoita, kuunnella musiikkia ja mennä naimisiin)”
Luennolla oli sivumaininta myös erikseen nuorille tarkoitetusta secondlifesta, mikä on mielestäni hyvä asia jo pelkästään siksi, että sivujen käyttäjille on asetettu yläikäraja, mikä ainakin osittain karsii sivustoilla seikkailevat pedofiilit pois…en kyllä ihan ymmärrä, että kuinka tuo ikäraja toimii, sillä jokainenhan meistä voi esiintyä minkäikäisenä tahansa varsinkin kun kyseessä on virtuaalimaailma ja netin mahdollisuudet jossa ei kysellä henkilötietojen perään.. Tämän vuoksi pidän mediakasvatusta tärkeänä etenkin näiden virtuaalitodellisuuksien takia. On tärkeää opettaa nuorille suhtautumaan kriittisesti siihen mitä kaikkea netistä voi löytyä ja etenkin tähdentää sitä, että todellisuus ei aina ole sitä mitä sen luulee olevan. Kuka tahansa meistä voi ottaa itselleen toisen roolin ja esiintyä tämän roolin mukaisesti.
 Netin virtuaalimaailmoista on kuitenkin hyötyäkin..siellä nuoret voivat chattailla toisten kanssa vaikka toinen osapuoli asuisikin toisella puolella maailmaa. Virtuaalimaailmat ovat näin sosiaalisiamaailmoja, tosin eritavalla kuin reaalimaailmassa tapahtuava sosiaalisuus. Nuoret voivat kokoontua virtuaalimaailmoissa ja esimerkiksi perustaa omia kerhojaan tai faniklubejaan. Toisaalta virtuaalinen maailma on siitä vaarallinen, että se vetää helposti mukaansa ja niihin saattaa jopa jäädä koukkuun. Koukkuun jääminen voi pahimmillaan tarkoittaa sitä, että nuori, lapsi tai miksi ei aikuinenkin kommunikoi vain ja ainoastaan tietokoneen välityksellä ja näin oikeat sosiaaliset suhteet saattavat kadota jopa kokonaan. Erittäin vaarallisena piirteenä pidän virtuaalimaailmoissa sitä, että erilaisien kerhojen joukkoon mahtuu myös niitä ei-toivottuja kerhoja esimerkiksi erilaiset ”terroristiyhteisöt” pääsevät kokoontumaan tällaisissa maailmoissa vai valvotaanko näitä maailmoja kuinka tarkasti?Väitän että se on erittäin hankalaa sillä näissä maailmoissa seikkailee miljoonia ihmisiä eikä millään kaikkien yksilöiden liikkeitä voida valvoa…

-NiinaR-

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: