Skip to content

Kokeilunhalu ajaa nuoren nettirikokseen

21.1.2008
by

Seuraavassa otteita artikkelista, jonka löysin Hyvinkää/Riihimäki seudulla ilmestyvästä Aamuposti Sanomalehdestä tänään (nro 19).

”Vanhempien ikuinen pelko on nuoren joutuminen huonoille teille. Nettiaikana teini voi horjahtaa harha-askeleisiin jopa huoneessaan, sillä nuori saattaa ajautua rikollisiin puuhiin samalla, kun vanhemmat puuhastelevat viereisessä huoneessa.

Tietotekniikan rikosten tutkintaan erikoistunut porilainen rikosylikonstaapeli Marko Levonen tietää, että rikollisen toiminnan raja ylittyy helposti. Nettirikollisuudesta seuraukset voivat olla todella vakavat ja kiinnijäävän syytenimikkeet rajuja. Korvausvaatimukset nousevat huimiksi, kun esimerkiksi piratismia harrastanut jää kiinni oikeuksistaan kiinni pitävälle jättiyhtiölle.

-Turvallinen kotiympäristö on omiaan madaltamaan kynnystä vilppiin. Rikollinen toiminta ei tunnu miltään, kun kaikki tapahtuu tutussa tilassa. Kokeilun halu voittaa, Marko Levonen miettii.

Nuoria suojaa parhaiten luottamuksellinen ja keskusteleva suhde vanhempiinsa, jotka eivät kuitenkaan aina tajua, mitä nuori netissä touhuaa. Perustiedot kannattaa päivittää. Esimerkiksi IRC-Gallerian etusivun linkissä kerrotaan palvelusta niin selkeästi, että keski-ikäinenkin sen ymmärtää.

-Jos nuorella on vääriä kiinnostuksen kohteita, netistä löytyy aina samanhenkistä seuraa keskustelupalstoilta. Ja nettiystävyyksien identiteetti ei aina täsmää todellisuuteen, Marko Levonen muistuttaa.

NiinaR

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: