Skip to content

Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa

27.2.2008
by

Löysin opettaja lehdestä 22.2.2008 artikkelin, jossa kerrotaan, että Stakes on julkaisemassa Mediakasvatus- varhaiskasvatuksessa- oppaan lähiviikkoina, jonka avulla pyritään syventämään varhaiskasvatussuunnitelmaa eli VASUa mediakasvatuksen teemoilla.

Mediakasvatukseen liittyy useita teemoja, jotka ovat keskeisiä varhaiskasvatustyössä. Tällaisia ovat muun muassa lasten oma kulttuuri ja tasa-arvo sekä lapsen hyvinvointi ja osallisuus. Näiden teemojen pohjalta on luotu linjauksia, jotka auttavat kunta- ja yksikkötasolla mediakasvatustyön suunnittelussa.

 Opas tukee Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden arvoja, kasvatuspäämääriä ja tavoitteita sekä sisällöllisiä orientaatioita mediakasvatuksen näkökulmasta.

 Stakesin julkaisun tavoitteena on edistää kuntien ja yksikköjen mahdollisuutta ottaa mediakasvatus osaksi varhaiskasvatustyötä niin, että yksittäisten lasten, vanhempien ja yksiköiden lähtökohdat otetaan huomioon.

Lisäksi opas antaa tukea kuntien, yksiköiden mediakasvatuksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin selkeällä ja ajanmukaisella linjauksella.

 Ajatus Mediakasvatus varhaiskasvatuksessa- julkaisusta on syntynyt opetusministeriön vuonna 2006 käynnistämän Mediamuffinssi-hankkeen ja Stakesin välisistä neuvotteluista. Yhdessä haluttiin jatkuvuutta Mediamuffinssi- aineistolle ja hankkeen käynnistämälle työlle. Luontevin jatko oli liittää ne osaksi varhaiskasvatussuunnitelmatyötä.

Tämän oppaan luominen on mielestäni aivan upea asia, sillä päivähoidon varhaiskasvatussuunnitelmassa yleensä käsitellään mediakasvatusta hyvinkin pintaraapaisuna ja ainakin useimpien hyvinkääläisien päiväkotien toiminnassa ei ole kovin selvästikään näkyvissä lasten mediakasvatus. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa pystyisin käyttämään mediakasvatusta vieläkin enemmän. Mikäli päiväkoteihin perustettaisiin mediakasvattajan virka, ottaisin sen mielihyvin vastaan..Esimerkiksi kunnassa voisi olla päivähoidon mediakasvattajia muutamia, jotka kiertäisivät kaikissa kunnan päiväkodeissa opettamassa mediakasvatusta…. 🙂

-Niina R

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: