Skip to content

Koukussa nettiin?

7.3.2008
by

Koukussa vai ei? Tärkein kysymys kuuluu, haittaako netissä surffailu muuta elämää?

Liiallinen netin käyttö puhuttaa. Alan tutkijat ovat erimielisiä siitä, onko nettiriippuvuus oma diagnosoitavissa oleva häiriönsä vai onko runsas ja haitallinen netinkäyttö ilmentymä muista mielenterveydellisistä sairauksista.

Netin liiallinen käyttö voi aiheuttaa suuriakin hankaluuksia koulu- ja työelämässä, jos yöunet jäävät vähiin tai jopa väliin.

Riippuvuutta on tutkittu 

Psykologi Kimberly Youngin mukaan riippuvaisiksi luokitellut käyttivät viikossa keskimäärin 38 tuntia internetin viihteellisiin tarkoituksiin elib muuhun kuin työhön tai opiskeluun. Ei-riippuvaisten kohdalla keskimääräinen netinkäyttöaika on alle viisi tuntia viikossa.

Suomessa on tutkittu asiaa vuonna 1998.Käyttäjäselvityksessä kysyttiin ”tuntuuko sinusta, että vietät liian paljon aikaa verkossa ja että muu elämä häiriintyy?” 13 prosenttia vastasi myöntävästi.

Kolikon kaksi puolta

Internetin keskustelupalstat ja IRC tarjoavat mahdollisuuden kuulua erilaisiin ryhmiin ja vaihtaa ajatuksia. Netissä voi toteuttaa fantasioitaan vapaasti ja anonyymisti.

Normaalia käyttö on silloin , kun se on osa muuta elämää.

Mutta jos tarve muihin sosiaalisiin kontakteihin vähenee ja käyttäjä kokee yhteenkuuluvuuden tunnetta vain netin kautta, voidaan puhua ongelmasta.

Kone varavanhempana 

Tietokoneen ääressä puuhaileva lapsi tai nuori nähdään helposti joko taitavana tietotekniikan osaajana tai turhanpäiväiseen toimintaan aikaansa hukkaavana pelaajana. Huoleen on aihetta, jos lapsi ei leiki tai ei osaa leikkiä.

Vanhemmat voivat valvoa lastensa ajanviettoa koneella, kun tietokone, telvisio ja pelikoneet tuodaan omista huoneista yleisiin tiloihin.

Turvallinen ja luottamuksellinen suhde aikuiseen auttaa ennaltaehkäisemään ja korjaamaan netinkäytöstä aiheutuvia haittoja lapselle.

Artikkelin on kirjoittanut Kristiina Sahakangas ja se on julkaistu 5.3.2008 Hyvinkään Kaupunkilehti Vartissa.

Oman nettiriippuvuus asteen voit käydä testaamassa osoitteessa www.paihdelinkki.fi/testit3.htm

-Niina R-

Mainokset
One Comment leave one →
 1. tarwom permalink
  24.3.2008 14.48

  Olen paljon mietiskellyt netin ja muunkin median vaikutusta ihmisen (etenkin lasten ja nuorten) sisäisen maailman rakentumisessa.Informaation määrä on niin valtava ja ihminen kykenee käsittelemään vain pientä määrää tietoa kerrallaan.Viihteelliset, värikkäät ja helposti ”kahlattavat” sivustot vetävät puoleensa, markkinointi käyttää hyväksi tätä ihmisen ominaisuutta.Miten onnistuu kriittinen tiedon arviointi, meistä keneltäkään?

  Löysin professori Kirsti Longan artikkelin (Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS), jossa mielestäni osuvia ja tarkkoja kuvauksia tästä ajasta:

  Jos kerran ihmisen toiminta muuttuu jatkuvasti monimutkaisemmaksi ja ajattelua vaativammaksi, kuinka on mahdollista, että entistä yksinkertaisemmat ja typerämmät ajattelumallit sitten menevät kaupaksi? Onko niin, että psyykkistä energiaa ei töiden jälkeen riitä muuhun kuin aivokuolleeseen infotainmentiin eli tiedon ja viihteen sekoitukseen? Miten on mahdollista, että ihminen on entistä enemmän primitiivisten pelkojen ja maagisten uskomusten vanki?

  Oppiminen ei ole vain tiedon lisääntymistä. Kasvava informaation määrä saa meidät vain enemmän sekaisin, jos emme samaan aikaan pysty kasvamaan ihmisinä ja kehittämään ajatteluamme. Mutta onko ajattelumme itse asiassa kehittymässä vai taantumassa? Miten viestintä voi vaikuttaa siihen?

  Nykyisen massamedian vaikutusta ihmisen ajatteluun on lähes mahdotonta tutkia, koska emme pysty ajattelemaan millaisia olisimme ilman sitä.

  Teknologian tuomat vaikutukset ihmisen ajatteluun edustavat uutta symbolista toimintaa. Emme vielä oikein edes ymmärrä, miten teknologia on muuttanut suhdettamme maailmaan, omiin ajatuksiimme ja muihin ihmisiin. Tietoyhteiskunta edellyttääkin aivan erilaisia ajattelun ja kommunikaation muotoja kuin mitkään aikaisemmat yhteiskunnat. Se tarjoaa myös uusia aivan uusia ajattelun välineitä ja tekee maailmasta ennakoimattoman ja jännittävän.

  Täysin itsellistä ihmistä ei ole olemassakaan. Ihmiset kehittävät yhdessä uusia ajattelun välineitä, jotka muokkaavat ajattelua yhä uusille tasoille. Ihmisten välinen toiminta ja uudet teknologiat tuottavat monenlaisia muodonmuutoksia ajattelussamme. Ihmisen ajattelu ja älykäs toiminta eivät suinkaan tule ihmisen mielen sisältä, vaan rakentuvat vuorovaikutuksessa sosiaalisen, kulttuurisen ja fysikaalisen ympäristön kautta.

  Menestyminen edellyttää kykyä verkostua ihmisten kanssa, joilla on mahdollisimman monia erilaisia näkemyksiä ja jotka auttavat meitä kriittisesti tarkastelemaan uskomuksiamme. Erilaisuuden sietäminen ja hyödyntäminen on tässä mielessä nimenomaan rikkautta. Verkostuminen ja muiden ihmisten ärsyttäviltäkin tuntuvien kommenttien ja ajatusten hyödyntäminen on ilmeisesti elinehto, joka auttaa paitsi selviämään tiedon vallankumouksesta, myös jopa nauttimaan siitä.

  Suurimmat haasteet ja puutteet kohtaamme eettisessä osaamisessa. Mikä on oikein? Mikä on hyväksi meille ja lapsillemme? Ennen tällaiset asiat olivat kirkon vastuulla. Tänä päivänä ne ovat jokaisen vastuulla – suurin ja painavin vastuu lepää kuitenkin julkisen sanan harteilla.

  Tarja K.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: