Skip to content

Ostoksilla verkossa

30.3.2008
by

Tiistaina 25.03.2008 Kauppalehdessä oli artikkeli siitä, kuinka 13-vuotias ruotsalaistyttö onnistui tekemään n. 4000 euron laskun Habbo hotelliin tilaamillaan tavaroilla (aiheesta oli myös Hesarissa juttu). Habbo hotellia ylläpitävässä Sulakkeessa asiaa ihmetellään. Heillä on nimittäin tiukat rajat, minkä verran laskua voi kerryttää viikossa. Tämä laittaa miettimään, miten ”verkkoilua” lopulta voi valvoa, ainakaan aukottomasti se ei onnistu (niin kuin ei tietenkään minkään muunkaan asian valvonta. Aina löytyy porsaanreikiä tai kiertoteitä). Ehkä tässä ruotsalaistytön tapauksessa olisi mielenkiintoista tietää, miten paljon vanhemmat tiesivät tyttärensä nettiharrastuksesta.

 Virpi

Mainokset
3 kommenttia leave one →
 1. turkumedia permalink
  31.3.2008 13.36

  14 keinoa opettaa lapsille rahan arvoa
  1.Kun lapsi osaa laskea, tutustuta hänet rahaan vaikkapa laskemalla yhdessä kolikoita. Ota aktiivinen rooli ja muista että kertaus ja toisten tarkkaileminen ovat keinoja, joiden avulla lapset oppivat tehokkaasti.
  2.Keskustele lastesi kanssa arvoista, joita itselläsi on rahan suhteen ja opeta heitä säästämään ja valmiuksia järkevään kuluttamiseen.
  3.Opeta lapsille ero tarpeiden, halujen ja toiveiden välillä. Erojen ymmärtäminen…………..
  http://www.kuluttajaliitto.fi/index.phtml?s=389

 2. leaolli permalink
  7.4.2008 13.18

  On todella hyvä, että kouluissa on mediakasvatusta tarjolla. Luimme Helsingin Sanomien jutut Habbo Hotellin väärinkäytöstä viidesluokkalasiten kanssa yhdessä. Juttu aiheutti kovasti keskustelua. Kerrottiin omia kokemuksia ja moni tiesi jonkun, joka on sählännyt verkossa rahan kanssa.

  Lapset ja nuoret ovat kyllä valmiita ottamaan neuvoja vastaan ja kertovat auliisti kokemuksistaan. Ongelmaksi näen sen, etteivät vanhemmat todellakaan aina tiedä verkon mahdollisuuksista. Koulussamme on järjestetty mediakasvatus-teemalla vanhempainiltoja, jotka eivät innosta vanhempia edes tavallisen vanhempainillan verran. Siinäpä haastetta!

 3. menninkainen permalink
  16.7.2008 12.02

  Olemme myös keskustelleet työpaikallani lasten ja nuorten kanssa Habbo Hotellissa shoppailusta. Juttu lähti siitä, kun 12-vuotias poika oli kähveltänyt yhden työntekijän puhelimen ja tilannut sillä huonekaluja Habboon. Poika myönsi teon, kun puhelin löytyi hänen tietokonevuoronsa jälkeen koneen vierestä. Hän oli toiminut hetken mielijohteesta ja sovimme, että hän maksaa takaisin ostamansa tuotteiden arvon.

  Vaikka käsittelimme asiaa aluksi vain pojan ja työntekijöiden kesken, monet lapsista ja nuorista tiesivät siitä jonkin ajan kuluttua. Niinpä päätimme keskustella asiasta porukalla. Monilla oli kokemusta siitä, että kaverin kännykällä oli salaa tilailtu tavaraa netistä, vaikka tiedettiin, ettei niin saisi tehdä. Oikeista pelisäännöistä tuntuivat kaikki olevan selvillä, mutta toisaalta osalle nuorista tuntui kuitenkin olevan jotenkin epätodellista se, että virtuaalihuonekalut kuitenkin maksavat oikeasti, kun konkreettista tavaran- tai rahanvaihtoa ei tapahdu kuten esimerkiksi pelikoneissa tai limuautomaateissa.

  Keskusteluissa selvisi myös se, etteivät lasten vanhemmat ole kovinkaan hyvin perillä lastensa tekemisistä verkossa. Lapset sanoivatkin, että vanhemmille riittää, että sanoo olevansa tietokoneella tai netissä.

  Maria Wikberg

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: