Skip to content

Mediaopetuksen haasteista lukiossa

4.4.2008
by

Luinpa ÄOL:n jäsenlehti Virkkeestä ainakin opettajan kannalta mielenkiintoisen artikkelin Mediamaailma muuttuu, me mukana? -Tekstitaidot tarpeen lukiossa (1/2008). Artikkelissa käsitellään nuorten monipuolista mediaosaamista. Siinä esitellään, kuinka nuoret tekevät sujuvasti valintoja netin runsaudensarvessa: he voivat seurata uutisia, pitää blogia, kirjoittaa ja arvostella tekstejä, etsiä tietoa jne. Samalla peräänkuulutetaan ja pohditaan, kuinka netti ei kuitenkaan ole kaiken tiedon varasto ja kuinka tärkeää verkkokurssien sijaan on myös oppitunneilla käyminen ja kasvokkainen keskustelu ja ajatustenvaihto.

Mielestäni erinomaisen hyvä havainto oli, että useinkaan koulumaailmassa käsiteltävät tekstit eivät kuulu nuoren oman ikäryhmän arkipäivään, vaan nuoren on luettava aikuisten valitsemia ja kirjoittamia juttuja aikuisten maailmasta ja opiskeltava sellaista, mikä ei tule tutuksi hänen omien mediankäyttötottumustensa myötä. Artikkelissa kysytäänkin oivaltavasti, miten nuorten luontaista ja nykyään suurta lukemisen, kirjoittamisen ja tiedonhaun harjoittamista voisi silloittaa aikuisten mediamaailmaan. Miten nuorten omaa mediaosaamista voisi hyödyntää opetuksessa? Tätäpä todella aion pohtia oman projektini myötä.

-Virpi-

Mainokset
One Comment leave one →
  1. kasvio2000 permalink
    9.1.2009 14.47

    Parin viimeisen vuoden aikana on oikeasti herätty siihen, miten vähän materiaalia opetukseen löytyy (jos mediaa itsessään ei lasketa materiaaliksi…) ja minkä tasoista se on. Jyväskylässä palkittiinkin Mediakasvatusseuran Mediakasvatus.Nyt.- seminaarissa gradupalkinnolla Minna Viegren, joka oli kahlannut lävitse oppimateriaaleja ja vetänyt niistä hyviä johtopäätöksiä, kuten sen, että monesti oppikirjat ovat ainoa materiaali, mikä opettajilla on mediaopetuksesta. Myös Opettaja-lehdessä on esitelty monia tapoja, jolla toteuttaa mediaopetusta. Kuitenkin ilmeisesti opettajille ei paraikaa tarjota kovinkaan paljon mahdollisuutta kouluttautua tälle ajalle. Lisää tietoa Viegrenin saamasta palkinnosta:
    http://www.utuonline.fi/sisalto/ajankohtaista/mediakasvatus_gradupalkinto.html

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: