Skip to content

Niistä vanhoista mainoksista…

2.3.2009

Karin kirjoitus vanhoista mainoksista ja vuoden 1961 Jallusta iskivät niin kipinää, etten voi olla lisäämättä tänne muutamaa mainosta, jotka löytyvät vuoden 1928 Suomen Kuvalehdistä, joita on kirpparin kätköistä löytynyt itsellenikin muutama. Näiden lehtien mainokset ovat pitkälti naisille suunnattuja hajuvesi-, pesuaine- tai kodinhoitovälinemainoksia, mahtuupa joukkoon toki pari miehekkäämpää automainostakin. Sukupuoliroolit ovat selvät, ja naisen rooli näkyy. Kodinhoitovälineet ja pesuaineet suunnataan suoraan naisille, kuvissa on piirretty nainen ja myös teksti kertoo, että tuote helpottaa NAISEN TYÖTÄ, sitä, joka hänelle tietysti luonnollisesti kuuluu.  ”Mielihyvän tunteella asettaa perheenäiti hohtavan valkoiset liinavaatteet kaappiin. Kiitos Rinson, on pyykki pian ja helposti saatu valmiiksi. Tämä uudenaikainen pesujauhe tekee enemmän kuin puolet työstä Teidän puolestanne.”

Naisen ulkonäkö on toinen, johon annetaan mainoksissa paljon malleja. Mainostetaan hajuvettä, ryppyvoiteita, ihokarvanpoistovälineitä ja pesuaineita. ””Tanssiaisiin mennessään hieno nainen käyttää Maria Farinaa, oikeaa Kölninvettä. Hän tietää, miten se elvyttää ihon toimintaa ja virkistää, kun on palavissaan.” ”Teknon uusi näppärä suhkupullo tekee Eua de Colognen käytön entistä mukavammaksi, mieluisammaksi – ja huokeammaksi! Vain peukalonpainallus, ja tämä kaunis kristallilasinen pullo lähettää virkistävää utua pölyisille kasvoillesi.”

skannaa0001-3

Tänä päivänä seuraava mainos olisi vastamainontaa, mutta sitä tämä ei ole vuonna 1928 ollut.

skannaa0004-2

Juu-u, lihomispillereitä lukuunottamatta mainonnassa lienee kuitenkin paljon samaa kuin nykyäänkin, ainakin mitä tulee tuohon naisen esittämiseen ja naisen rooliin mainoksissa. Äärimmäisen hyvä tutkimuskin on tästä olemassa, Leena-Maija Rossi (2004): Heterotehdas – teevisiomainonta sukupuolituotantona. Kannattaa perehtyä jos tämä mainospolitiikka sytyttää.

Niin no, täytyy tähän liittää vielä onnistunutta Ford-mainontaa 🙂 normal_ford_012

Sellaisia mainoksia tälle iltaa. Täytyypä siirtyä tienvarteen antamaan äänimerkkejä, josko sattuisi porsaskauppias tulemaan vastaan.

skannaa0001-4

(mainos Ilkka -lehdestä vuodelta 1953)

Elina

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: