Skip to content

Raha, osallistuminen ja kansalaistaidot

5.3.2009

Minä rakastan seminaareja. Rakastan koulutuksia. Koulutukset ja seminaarit ovat osa työtäni ja itseni kehittämistä. Minulla on siis myös mahdollisuus osallistua seminaareihin ja koulutuksiin.

Olen suomalainen ja käynyt suomalaisen peruskoulun, toisen asteen koulutuksen ja korkeakoulun. Kaiken tämän tein ilmaiseksi, koska voin tehdä niin.

Mediakasvatus on sanahirviö varmasti niille, jotka sen sisältöön eivät ole pääseet perehtymään joko tekemällä itse tai opettelemalla teoriapohjaista tietoa aiheesta. Mediakasvatus mainitiin jo vuonna 2004 perusopetuksen suunnitelmassa yhtenä aihekokonaisuutena. Silti varsinkin opettajien mediataidot ovat yhä hunningolla ja käsite mediakasvatus vieras ja vastenmielinen. Kuten otsikko viittaakin, raha puhuu jälleen. Meinasin tipahtaa tuoliltani luettuani Opetusministeriön uuden kaksipäiväisen kurssin kuvauksen: sisältö loistava, opettajat (kaksi) päteviä, aiheet kiinnostavia… ja hinta 330 euroa.

Pysähdyin miettimään. Kouluilta karsitaan koko ajan kuluja. Eräissä suurissa kaupungeissa leikataan jo nyt palkkioita ja lomia ja karsitaan muita kuluja. Ja tämän kaiken keskellä OPM uskoo, että heidän kurssilleen, jonka hinta on 330 euroa plus matkakulut sekä päivärahat, pääsee osallistumaan opettajia tasapuolisesti.

On paradoksaalista, että opetus on ilmaista ja perusopetuksen tulisi olla jokaisen saatavilla. Mediakasvataus aletaan jo joissain määrin laskea osaksi perustaitoja ja perusopetusta, jopa kansalaistaitoja, ja sitten suurin hallinnollinen elin lyö siihen noin suuren hintalapun. Ymmärrän toki, että tietyt kustannukset syntyvät järjestäjille, mutta mielestäni 330 euron osallistumismaksu on mielestäni kohtuuton kahden päivän seminaarista ellei ruokana ole kaviaaria ja shampanjaa (sitä oikeaa Champagnen maakunnasta pohjois-Ranskasta).

Raha määrää ja tekee opettajien taidoista eriarvoisia, ainakin jos OPMn esimerkkiä tulee seurata. Haastankin teitä keskusteluun siitä, mitä te kasvattajina olette valmiita maksamaan tai maksattamaan mediakasvatuksen opinnoista vai pitäisikö sen olla meille kaikille kuuluvaa kansalaistaitoa?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: