Skip to content

Taiteessa on voimaa

15.11.2009
by

Jee, olen löytänyt ”uuden vanhan maailman”. Niin usein sitä jumahtaa omiin pieniin arkirutiineihin, eikä välttämättä muista käydä napostelemassa hengen ravintoa.

Olen pitkästä aikaa aktivoitunut kulttuurin kuluttamisessa.  Nyt siellä piinkovat kulttuurituottajat saattavat hiukan äkämystyä, sanavalinnasta kulttuurin kuluttaminen. Kuluuko kulttuuri…?

Kulttuurin, ja taiteen merkitystä nostetaan myös mediassa esille. Tuoreen nuorisobarometrin mukaan kulttuuripalveluiden merkitys nuorten elämän ja vapaa-ajan kannalta on kasvanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nuoret etsivät kulttuuriharrastuksista elämyksiä, mutta myös ystäviä. Kaupunkien ja kylien bändikämpät pursuavat innokkaista nuorista soittajista ja vanhemmat epäilevät mitä aktiviteettejä reeneissä oikein harrastetaankaan… Vaihtuuko kitara kaljupulloon ja rumpukapulat nyrkkeihin? Muistan varmasti ikuisesti sen, kun kysyin ystävältäni  miksi hänestä ei tule näyttelijää… hän sanoi että kaikki näyttelijät ovat juoppoja. No, hänestä tuli balettitanssija, joka sai syömishäiriön. Onko taiteella ja sen tekijällä aina hintansa?

Tänään sunnuntaina alkavan mielenterveysviikon teemana on  ”Kulttuuri henkisen hyvinvoinnin tukena”. Erityisesti tämä lämmittää mieltäni, sillä koen asian olevan juuri olevan näin. Mielestäni kulttuuri lisää henkistä hyvinvointia, oletpa joko sen kuluttaja tai tekijä. Harvemmin se henkistä hyvinvointia on heikentänyt.

Sain tuossa pari viikkoa sitten tarpeellisen muistutuksen taiteen voimasta. Myönnettäkööt,  että olin pitkästä aikaa vesilinjalla, ja kuuntelemassa punkmusiikkia. Ja vieläpä keskellä viikkoa! Tupa oli täysi ja fiilis ihmisillä katossa. Myönnettäköön etten ehkä ollut ihan samalla taajuudella muun juhlakansan kanssa, mutta humalluin musiikista, muiden ihmisten reaktioista ja yhtyeen energiasta.  Aamulla en potenut krapulaa. Korvat ehkä hiukan vinkuivat.

Kävin katsomassa eilen erään pienehkön teatteriproduktion, jossa naapurini näyttelee. Rintani meinasi haljeta ylpeydestä kun naapurin tyttö oli niiiiiin loistava ja uppouduin todella syvälle tarinan maailmaan. Esityksen jälkeen oloni oli virkistynyt, ihan kuin olisin käynyt minilomalla ulkomailla.

En tiedä millainen Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituottaja koulutusohjelma on, mutta uskon että siinä oma humanistinen otteensa. Uskon että ehkä juuri sitä osaa hellitään ihmisessä, kun hän kokee jotain kulttuuritapahtumassa. Vaikka kokemus on hyvinkin henkilökohtainen, tapahtumissa siihen liittyy myös muut ihmiset. Massahurmos voi olla hyvinkin voimaannuttava, pahimmillaan se voi pilata parhaankin musiikkinautinnon.

Siksipä haluaisin haastaa sinut. Vie itsesi, kumppanisi, lapsesi tai joku läheisesi johonkin kulttuuritapahtumaan. Ota seuraa siksi, että muutkin pääsevät nauttimaan taiteen tuomasta ilosta!

Anna itsellesi lupa heittäytyä, sillä ehkä näet tai koet jotain, joka on jotain hyvin oleellista sinussa.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. sirkkumarjut permalink
  18.11.2009 12.52

  Hei, hieno haaste!

  Itse haastoin itseni viime viikonloppuna: osallistuin historialliseen roolipeliin, joka oli tuotteistettu hyvin. Sain muistutuksen tarinan voimasta. Voimaannuin ja hurmioiduin kokemuksestani. Annoin itselleni luvan heittäytyä 🙂

 2. ilonana permalink
  20.11.2009 10.05

  Komppaan edellistä kommentoijaa! Ihan huippu haaste!
  Itse otin viime kesänä käyttöön Kulttuurikuntokortin, johon olen tässä keräillyt merkintöjä kaikista osallistumisistani. Toki olen muutenkin ollut aktiivinen, mutta tuo kortti on kiva väline hahmottaa kuinka moneen tahantumaan sitä osallistuu ja kuinka paljon sitä kulttuuria kuuluu elämään.

  Otan siis haasteesi vastaan ja vien sitä eteenpäinkin. Nyt toivon että saan työpaikallani (ehkä toisinaan hieman kulttuurikammoiset ihmiset) tarttumaan haasteeseen ja löytämään kulttuurin laajasta kirjosta se itselleen kolahatava!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: