Skip to content

Tarkoitus ravistella ajattelemaan mitä sitä huomaamattaan katsoo ja omaksuu…

20.11.2009
by

Nyt puhutaan Vahvoista Naisista!

Haluan kiinnittää huomion tv:ssä tarjolla olevien ohjelmien laatuun ja sisältöön, oppeihin ja syötettäviin arvoihin. Tarkoituksenani ei ole kritisoida naisille suunnattuja ohjelmia eikä näitä katsovia tai muutenkaan tyypittää ketään. Kielikuvat ovat mielikuvia.

Esimerkkinä tässä käytän paria naisille suunnattua tv-ohjelmaa, kuten Vahvojen Uranaisten ylistyslaulua Lipstik Junglea sekä Maria Veitolan luotsaama Maria!-ohjelma, joka kuulemma katsotaan keskiviikkona ja josta muka puhutaan torstaina.

Lipstik Jungle:lta ei voi muuta odottaakaan kuin langanlaihoja kaunokaisia uniikeissa jakkupuvuissaan. Nämä Vahvat Uranaiset pitävät pitkin rakennekynsin ja valkaistuin hampain kiinni omasta arvostaan ja loistavasta urastaan. Jokainen mies on uhka, ja jokaiselle miehelle tämä Vahva Nainen on vielä suurempi uhka. Jos joku miespolo erehtyy tytöttelemään Vahvaa Naista tai tuijottamaan liian pitkään tämän rintoja, saa mies kuulla olevansa säälittävä ja Vahvan Naisen omaavan enemmän munaa kuin mies.

Myöskään tämä huutomerkein korostettu tv-ohjelma, joka lupaa tarjota ”kiinnostavia ihmisiä ja yllättäviä hetkiä” ei ole mielestäni mitään muuta kuin muka-trendikäs ohjelma seinäruusuille tai muuten itseään hakeville. Itseään arvostava, valtavirrasta poikkeavaa populaarikulttuuria kuluttava ihminen ei tarvitse ylävartalo alasti heiluvaa karpaasia tekemään naistenohjelmasta katsottavaa, vaikka tuon varmasti onkin tarkoitus kumota vanhanaikaisia sukupuolikäsityksiä. Mutta onko sekään tarkoituksen mukaista, että nainen alistaa miestä? Tuoko se enemmän tasa-arvo? Luoko se oikeanlaista mielikuvaa Vahvasta Naisesta? Eikö parempaa tarkoitusta kuitenkin ajaisi pyrkimys sukupuolineutraaliuteen?

Sukupuolineutraaliudella tarkoitan sitä, että jokainen on oma itsensä yksilönä. Ihmisiä ei tulisi aliarvioida syöttämällä kaikenlaista soopaa kuorrutettuna kermavaahdolla. Tulisi arvostaa ihmisten kykyä ajatella itse. Ehkä nykypäivänä media onkin mennyt siihen, että luotetaan, etteivät katsojat jaksa itse ajatella asioita ainakaan loppuun asti, vaan heille tulee tarjoilla valmiita ajatuksia ja mielipiteitä. Jos valtavirrasta eriävää mielipidettä jostakin joku yrittää saada kuuluviin, luokitellaan tämä pääsääntöisesti anarkistiseksi toiminnaksi.

Tiedän kyllä että tarvitaan näitä Vahvoja Naisia taistelemaan tasa-arvon puolesta ja luomaan kuvaa yhteiskunnasta, jossa jokainen voi saavuttaa haaveensa ja tavoittaa sen oman kuunsa taivaalta. Mielestäni tv-ohjelman media-arvoa ei nostata Lenita Airisto kertomassa seksisuhteissaan eikä Mattiesko Hytösen rinnanympäryksen mittaaminen tuo mediaseksikkyyttä. Ohjelman ja sen juontajan asenne ylipäätään ratkaisee. Kiinnostava voi olla keräämättä ympärilleen kaikenmaailman turhia tekemällä tehtyjä ihmisiä, jotka pyrkivät olemaan oman alansa asiantuntijoita, kuitenkaan siinä onnistumatta. Voi olla myös mielenkiintoinen ja huomiota herättävä olematta ”yllättävä ja räiskyvä”.
Näiden ja vastaavien ohjelmien tarjoamat arvot ja sanoman saa ehkä upotettua entisiin teinikoviksiin, niihin ihmisiin jotka muutenkin nielevät kaiken jo valmiiksi pureskellun. Missä on näiden pilottitakkinsa nurkkaan viskanneiden ex-nuorten mediakriittisyys ja miten he arvottavat oman maailmansa? Entä miten käy heidän mahdollisten lapsien medialukutaidon? Luoko tällaiset ohjelmat kuitenkaan sitä suvaitsevaisuutta ja laajaa näkemystä, mikä tuotannon taustalla varmasti ainakin osittain on. Jos vanhempi ei ole halukas suhtautumaan mediaan kriittisesti, voiko sitä silloin opettaa myöskään lapsilleen.

Mielestäni on tärkeää, että tiettyjen asioiden läpi osataan katsoa. On kyseessä sitten naistenohjelma tai uutiset. Jokaisella tuotetulla uutisella ja ohjelmalla on omat tarkoitusperänsä ja harvemmin kovin puolueeton sellainen. Uutisteksteistäkin toisinaan paistaa läpi puolueellisuus, niistä näkee sen kuka palkan maksaa tai tarjoaa parhaimmat saunaillat.

Tuskin koskaan pystytään tuottamaan mitään sellaista, joka kelpaisi kaikille. Maria!-ohjelma antaa varmasti joillekin hyvin paljon. Toisille se voi olla pelkkää noloa viihdettä tai vain tapa rentoutua. Ehkä vieläkin nolompi olisi nyt jo haudattu G-piste. Kuka kehtaa myöntää katsoneensa sitä?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: