Skip to content

Julkisuuden ihannointi

24.11.2009
by

Julkkis termi vakiintui Suomeen 1970-luvulla. Suomen ehkä ensimmäinen maailmanluokan julkkis oli Armi Kuusela ensin Miss Universumin voiton jälkeen ja sitten yksityiselämän aiheista. Tämän jälkeen julkkisten seuraaminen ei ole ainakaan hiljentynyt. Poliitikkojen ja erilaisten päättäjien yksityiselämästä ei saanut pitkään puhua, mutta viime vuosina media on alkanut seurata heidänkin siviilielämää. Ja ihmisiä näyttää kiinnostavan. Siinä samalla tulivat sitten ”tavikset” julkisuuteen esimerkiksi salarakkaiden muodossa. Alkoi aikakausi, jolloin kenestä tahansa voisi tulla julkkis. Hienoa hienoa! Mutta millä seurauksin?

Tirkistely on hirveän mielenkiintoista joo, mutta nyt ei enää tirkistellä naapurin Mirjaa, vaan Madonnaa,Tukiaista ja BB-asukkaita. Kuluttajia kiinnostavat aiheet tuovat tietysti rahaa lehdille. Julkkiksilla on siis paljon taloudellista arvoa. Tosin myös julkisuutta voi käyttää hyödykseen. Monet poliitikot esimerkiksi ovat avanneet yksityiselämäänsä vapaaehtoisesti edistääkseen positiivista mielikuvaa itsestään. Joskus kovalla hinnalla tosin. Siviilielämän kriisillä voi myös peitellä poliittisen töppäyksen.

Mutta mikä tässä julkisuudessa ja glamourissa niin paljon kiinnostaa? Elämme yhteiskunnassa, jossa kilpailu ja painostus menestymiseen alkaa pienestä pitäen. Ei mikään ihme, jos joka tositv-ohjelmaan on nuoria meilläkin jonoksi asti. Edes pieni hetki julkisuuden valokeilassa voi tuoda menestyksen tunnetta, tai jopa poikia lisätöitä. Tässä onkin mediakasvatuksellisesti kova pala purtavaksi. Miten ohjata nuoria ja jo lapsia miettimään, mitä oikeasti haluaa elämältä eikä sekoittamaan sitä median luomaan kuvaan.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: