Skip to content

Nuoret, medialukutaidon mestarit

29.11.2009

Mediakasvatuksen tarpeesta ja median haittavaikutuksista keskusteltaessa juututaan usein pelkästään lapsiin. Koetaan median osalta pelkkää uhkaa ja päädytään usein tietämättömyyttään tiukan protektionistisiin toimenpiteisiin. Uskon uhkakuvien kumpuavan ainakin osittain aikuisten kokemasta kyvyttömyydestä hahmottaa koko kenttää, saatikka hallita mediatodellisuutta jossa elämme. On näennäisesti turvallisempaa rajoittaa käyttöä, kun taitoa opastamiseen ei löydy.

Lasten kykyä omaksua uutta suorastaan kadehdin. Yllättynyt olen ollut usein lasten suusta pompsahtaneista realistisista ja oivaltavista ajatuksista median suhteen. Heidän ymmärryksensä mediamaailmasta on laajempaa kuin me aikuiset usein uskommekaan. Vanhemman sukupolven tietotaito laahaa valovuosien päässä lastemme ja nuortemme kyvyistä. Tämän päivän nuoret eivät esimerkiksi enää tiedä millainen oli lankapuhelin, joku esihistoriallinen väline kai. Se kuvastaa hienosti teknisen kehityksen huimaa vauhtia. Nuorille ja lapsille sosiaalisen median erilaiset toteutukset ovat arkipäivää, he ovat mestareita digitaalisten kanavien käytössä. Ahkerassa käytössä ovat mm Messenger, Youtube, Irc-galleria, MySpace, blogi-saitit jne. Voisivat pitää vanhemmilleen jo kursseja.

Kiitettävästi on herätty mediakasvatuksen tarpeeseen. Paljon erilaisia projekteja on käynnistetty ja koulujen opetussuunnitelmatkin jo sisältävät kohtuullisesti mediakasvatusta. Pelkäänpä, että todellisuudessa lasten tietotekniset taidot ja medialukutaidot saattavat hyvinkin olla vahvemmat kuin heidän opettajillaan. Vanhemmat ainakin ovat jääneet jälkeen jo aikapäivää sitten.

Tärkeää olisikin panostaa myös vanhempien ja ylipäätään aikuisten mediakasvatukseen. Vaikka olen seurannut asiasta käytävää keskustelua, en ole onnistunut bongaamaan aikuisille suunnattua koulutusta juuri lainkaan.

Onko aikuisten omanarvontunnolle ja auktoriteetille vahingollista tunnustaa kyvyttömyytensä nykypäivän mediaviidakossa?

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 11.1.2010 14.39

    Olen samaa mieltä, että kaikille ikäryhmille tulisi tarjota mediakasvatusta. On kummallista huomata, että tekniikan kehitystä juhlitaan, mutta tämä tuo aina tarvetta opetuksen lisäämmiseen, johon ei saada millään kehitystä.
    Luulen, että joitakin aikuisia hävettää myöntää olevansa täysin ajastaan jäljessä. Onhan kaikki muuttunut aika äkkiä. Vielä pahempi on nähdä kuinka kaikki pienistä lapsista alkaen osaavat käyttää tekniikkaa, kun itse opettelee vasta käyttämään kaikista yksinkertaisinta mallia kännykästä. Ja töissä pitäisi osata käyttää tietokonetta asioissa, jotka ennen hoidettiin käsin. Tai ainakin pitää yrittää esittää, että tajuaa. Vuosia työhönsä perehtynyt henkilö voi kokea hetkessä arvostuksen puutetta, kun töihin yhtäkkiä tulee juuri valmistuneita median multiosaajia. Voisi sanoa, että kaikissa työpaikoissa täytyy osata käyttää jotakin teknistä kojetta. Ei ihme, että heitä hirvittää. Ja kun kukaan ei edes tarjoa opetusta.
    Ehkä lapsista ja nuorista median käyttäjinä toisaalta huolehditaan enemmän,koska he omaavat hyvät taidot tekniikan osalta, mutta heillä ei ole valmiuksia suodattaa kaikkea siihen liittyvää tietoa. Katsotaan, että he ovat haavoittuvampia kehityksen ja median edessä. He osaavat käyttää nettiä, mutta eivät välttämättä havaitse siellä piileviä vaaroja. Vanhemmilla ihmisillä on tässä kohtaa ajattelu kehittynyt iän ja kokemuksen myötä.

    Siksi mielestäni myös mediakasvatuksen painotusta pitäisi miettiä eri ikäryhmien kanssa. Lapsille enemmän valistusta, vanhemmille enemmän teknisiä taitoja. Mutta kunhan nyt saataisiin edes jotain opetusta aikuisille….

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: