Skip to content

Yksityisyydensuoja ja netinkäyttö puhutti

10.2.2010

Yksityisyydensuoja on puhuttanut useiden uutisten yhteydessä tällä viikolla. Nimittäin, mikä mahdollisuus yksittäisellä ihmisellä on kontrolloida sitä, mitä hänestä levitetään netissä. Ohessa katsaus viikon aikana puhuttaneisiin uutisiin.

Googlen kuvat Suomen katunäkymistä julkistettiin tiistaina Google.mapsissa. Uutinen sai sekä salaliittoteoreetikot että teknointoilijat liikkeelle.

Osa viljeli synkkiäkin kauhuskenaarioita: ”Mitä tapahtuu jos kuvassa näkyy henkilö joka on saanut uuden henkilöisyyden sen jälkeen kun on ollut todistajana bandidosia vastaan?” (Nimimerkki Sverigefinne HS.fi:n keskustelussa)  Osa otti uuden sovellukset vastaan kuin uutena leluna: Googlen katutkuva houkuttivat verkkobongareita, HS.fi.

Viikon toisen nettiaiheisen uutisen mukaan 13-vuotiaan tytön itsestään ottamat ”viettelevät” kuvat levisivät luvatta netinkeskustelupalstalla nettitutun välityksellä.

Tapaus sai niinikään kahdenlaiset reaktiot aikaan. Osa tuomitsi vanhemmat ja vaati näiltä suurempaa vastuuta: ”Tämä on opiksi kaikille, jotka sinne kuviaan asettavat, vanhemmat eivät ilmeisesti varoita tällaisesta lapsiaan” (nimimerkki Tarkkailija HS.fi:n keskustelupalstalla).

Osa oli valmis kieltämään internetin lapsilta kokonaan: ”Netti on kova paikka eikä sitä alunperinkään tehty lasten leikkipaikaksi. Sen sijaan että netin käyttöä rajoitettaisiin kaikilta, pitäisi se yksiselitteisesti kieltää lapsilta. __ Eiväthän lapset käy baareissakaan tai muissa synnin pesissä.” (nimimerkki Hävetkää ainakin HS.fi:n keskusteluissa).

Osa oli valmis ymmärtämään myös vanhempia: ”Silloin kun me aikuiset olimme lapsia, oli käytössämme höyrykoneet ja hevoskärryt. Kuinka me voisimme varoittaa internetin ihmeellisyyksistä, kun emme itsekään niistä tiedä?” (nimimerkki Anu nyymi HS.fi:n keskustelupalstalla)

Samaan aikaan uutisissa kerrottiin myös, että Suomessa on nettifiksuimmat vanhemmat: Meidän Perhe -lehden ja Microsoftin teettämän kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaiskodista rajoittaa lasten internetin käyttöä.

Nuoriso-ohjaaja Tuija Routamaan opinnäytetyön mukaan vanhempien taidot näyttäytyivät kuitenkin kovin eri tavalla. Routamaan mukaan yli puolet kuudesluokkalaisista  kertoi, ettei  heidän vanhempansa olleet nähneet lastensa nettiin laittamia kuvia tai profiileja.

Routamaan mukaan tutkimusten erot selittyivät sillä, keitä tutkimuksessa oli haastateltu. Microsoftin tutkimuksessa haastateltiin vanhempia ja Routamaan tutkimuksessa lapsia. Vanhemmat  siis luulevat tietävänsä, mitä lapset internetissä tekevät.

Tähänkin uutisen reagoitiin netin keskustelupalstoilla:

Uskon itse kasvatuksen mahdollisuuksiin. Mihin muuhunkaan voisi luottaa?En kuitenkaan usko, että aikuisten hyvätkään puheet aina auttavat, kun lapsia halutaan ohjata ja opastaa. Netin uudet haasteet ovat sitä paitsi sellaisia, että useimmilta vanhemmilta ja jopa opettajiltakin puuttuvat edellytykset sanoa niistä mitään.” (Nimimerkki ilpovaari HS.fi:n keskustelupalstalla)

Jos internetin käyttö on vanhemmilta yhä hukassa, ei viranomaisilla ja poliitikoilla sujunut viikko internetin ihmemaassa sen paremmin. Ylen uutisen mukaan nimittäin viranomaistan kovalla tohinalla tehdyt valistussivut eivät ole toimineet toivotulla tavalla. Samaan aikaan ministeri Astrid Thors joutui ikävän netti-ilkivallan kohteeksi: Ministeri Thorsista valesivu Facebookissa, HS.fi.

 
   
Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: