Skip to content

Nettivanhemmat

21.2.2010

 Tunnustan : en kuulu nettinatiiveihin , olen maahanmuuttaja. Asia selvisi Metro lehden kolumnista. Maaginen vuosiluku on 1980 ; ne, jotka ovat syntyneet sen jälkeen kuuluvat nettialkuperäiskansaan ja ne , jotka putkahtivat maailmaan jo sitä ennen lukeutuvat poikkeuksetta maahanmuuttajiin. Luokittelu on erään suuren amerikkalaisen mediayhtiön lanseeraama , joten varmasti luotettavaa.

  Kuulun kuitenkin nettivanhempiin, koska nettivanhemmat olemme me kaikki, joiden lapset käyttävät internetiä. Suomalaisvanhemmat ovat myös nettifiksuimmat.  Asiasta uutisoi niin digitoday , kuin Kaleva ja Keskisuomalainenkin. Microsoftin ja Meidän perhe-lehden tutkimukset kertoivat erittäin hienon tuloksen : suomalais( netti ) vanhemmat päihittävät muut eurooppalaiset internetin käyttötaidoissa. Vielä mahtavampaa oli lukea , että lasten mielipiteetkin vahvistivat tuloksen. Kun kolme neljästä vanhemmasta arvioi oman nettitaitonsa hyväksi tai erittäin hyväksi kaksi kolmesta lapsesta oli myös tätä mieltä.

 80 prosenttia vanhemmista seuraa myös lastensa netinkäyttöä ja reilu neljännes oli huolissaan sosiaalisen median mahdollisista vaaroista. Vanhemmat kertoivat myös, että nettiä rajoitetaan sijoittamalla tietokone helposti valvottavaan paikkaan.

  Saman tutkimustuloksen ( Kolme neljästä suomalaiskodista rajoittaa lasten netinkäyttöä ) pohjalta nettivanhemmat kävivät vilkasta nettikeskustelua myös HS:fi:n keskustelupalstalla.Näissä viesteissä avainsanoiksi nousivat : opetus ( kasvatus ), ohjaus ( valistus ) ja kontrolli ( valvonta ), sekä nettiperheenjäsenten keksnäinen luottamus.

Virallisiin sensuurisysteemeihin vanhemmat eivät usko ja syystäkin. Toisaalta he tietävät , että tällaiset asetukset ja ohjelmat voidaan helposti kiertää, ohjeet löytyvät googlaamalla ; toisaalta taas jopa toiminnon lanseerannut muistuttaa vanhempia siitä, ettei mikään suodatin ole täydellinen tai täysin aukoton. Näin kerrottiin ainakin uusimmasta You Tuben kehittämästä Safety Mode-toiminnosta kuluneela viikolla tietokone verkkolehdessä. Uusi turvamoodi on oiva työkalu vanhemmille , jotka haluavat estää lapsille sopimattomien videoiden näkymisen sivustolla. Sensuuri pystyy poistamaan paljon haitallista sisältöä , mutta kaikkivaltias sekään ei ole.

 Keskustelussa mukana olleet vanhemmat painottvatkin lasten kasvattamista nettiturvallisuusasioissa. Tärkeimmiksi mediakasvatusperiaatteiksi nousivat keskustelu , vanhempien kiinnostus lastensa netinkäytöstä ja turvallisen aikuisen läsnäolo nettilapsen kotona. Nämä ajatukset saavat vahvistusta myös medialiteracy leheden verkkosivuilla, jossa monien tutkimusten valossa Brenna Coleman tiivistää onnistuneen mediakasvatuksen pääperiaatteet seuraaviin : tarkoituksenmukainen keskustelu, lievä sensuuri ja ennen kaikkea vanhempien positiivinen esimerkki. Lasta ei saa jättää yksin median kanssa , vaan aikuisen on jaettava lapsen nettiarkea, kuunneltava ja opastettava pientä ja vähän isompaakin oman mediapolkunsa kulkevaa.

  Suomalais ( netti ) vanhemmat kokevat myös tarvitsevansa paljon enemmän tietoa nettiin ja vanhemmuuteen liittyvistä asioista. Tämä käy ilmi Tommi Karttaavin blogista , jossa hän kertoo Helsingin Kuntatalolla ( 10.02.2010 ) pidetystä ” Nuoret ja Internet ” seminaarista ja vanhempien toiveista. Tilaisuudessa perustettiin Nettivanhemmat Facebook- ryhmä , jonka tarkoituksena on antaa ohjausta ja vertaistukea mediakasvatukseen. Mediakasvattajan kenttätesti ja ikäkausittain jaoteltu mediakasvattajan kenttäopas löytyy tietoturva-hankkeen sivuilta ( www. tietoturvakoulu. fi ) ja on suunnattu vanhemmille myös. Tämän lisäksi kuluneen viikona aikana Mediakasvatusseura tiedotti mm. Twitterin kautta, että MLL:n uudet vanhempainsivut on avattu, jossa on kattava Lapset ja media osuus ja josta löytyy neuvoja ja vinkkejäkaikenikäisten lasten vanhemmille.

 Meitä vanhempia ei jätetä yksin, joten meidän tehtävä on toimia Karttaavin tiivistämän ” Nettivanhemman huoneentaulun ” mukaan. Itse ainakin tunnistan niissä omat periaatteeni : annetaan lapsen tutustua nettiin ohjatuisti, keskustellaan netin käytöstä lapsen kanssa säännöllisestija perustellaan kieltoja, kerrotaan lapsella laittomuudet ja sallitut asiat sekä hyvä ja huono käytös verkossa, ollaan itse kiinnostuneita ja ajantasalla, mutta ei vakoilla lasta tai käytetä monenlaisia suodatusohjelmia, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

  Tuntuu siltä, että voin olla nettifiksu vanhempi vaikken olisikaan nettinatiivi !

  Lohduttavaa !

Mainokset
3 kommenttia leave one →
 1. 22.2.2010 16.53

  En tiedä sinusta, mutta itsestäni tuntuu, että tieto nettivanhemmille on yllinkyllin saatavilla, mutta se se on kovin hajallaan. Eli se vaatii juuri tuota, vanhempien omaa aktiivista otetta ja tiedonhakua. Tämä jakaa vanhempia edelleen, niihin, jotka osaavat ja jaksavat perehtyä sekä niihin, jotka eivät jaksa, kykene tai ovat muuten hukassa vanhemmuutensa kanssa. Miten heitä voisi tukea paremmin?

 2. 1.3.2010 10.42

  En ole vakuuttunut nettivanhempien taidoista Suomessa. Jos siis olemme nettifiksuimmat, niin pelottaa millä tilalla nettivanhenmuus on muualla.
  Tietoa todella on oman käsitykseni mukaan saatavilla jos vain osaa sitä etsiä.

 3. 5.4.2010 16.28

  Minusta erityisesti MML:n sivuilta löytyy paljon hyviä käytännön pläjäyksiä vanhemmille kuten esim. ”Perheiden pelisääntö” sivu. Tämän ja muutakin mediainfoa voisi jakaa vaikkapa jo Kelan kautta äitiyspakkauksen osana. Näin ei tarvitsisi olla edes kovin aktiivinen tiedonhaun suhteen.Luulen, että asiat tulevat vaan hetki hetkeltä koskemaan yhä pinempiä lapsia ja mikä sen parempi kuin varustaa vanhemmat hyvissä ajoin!

  Tässä kopioituna esimerkkejä perheiden pelisäännöistä MML:n sivuilta.

  •nettiä saa käyttää vain, kun aikuisia on kotona
  •lapsi ei juttele netissä vieraiden ihmisten kanssa kahden kesken
  •lapsi saa käyttää vain linkkejä, jotka on yhdessä asetettu suosikeiksi
  •medialaitteita saa käyttää yhtä kauan kuin on ulkoillut / leikkinyt muuta / harjoitellut soittoläksyä
  •kännykässä on saldoraja ja palveluestot
  •nettipalveluihin rekisteröitymiseen kysytään vanhempien lupa
  •kouluiltoina televisio ja tietokone sammutetaan sovittuun aikaan.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: