Skip to content

Lumetta ja lumenluontia

26.2.2010

Luontoäiti näytti taas mahtinsa ja palautti meidät lumen peittävään todellisuuteen. Emme voi asettua talviuneen havunneulasia vatsat täynnä kuten Muumilaakson asukkaat, panna turvetta palamaan hiljaa keskuslämmitysuuniin ja nukkua talviunta riemukkaaseen kevään heräämiseen saakka. Näinä aikoina tarvitaan taas elämässä selvitymisen arkitaitoja. On tiedettävä, miten lumilapiota käytellään, miten lumet kasataan kinoksiksi, on tarkasteltava lumen kasautumista katolle ja tiedettävä, milloin on aika se sieltä pudottaa.

Auttaako tietoverkko lumenluonnin taidossa Homo Interneticusta, joka liikkuu sosiaalisen median salongeissa kuin omassa olohuoneessaan? Saadakseni valaistusta tähän kysymykseen naputtelin selaimeen hakusanoiksi ”Lumen pudottaminen katolta”. Tästäkin keskustellaan eikä aiheetta. Neuvoja löytyi mm. Ilta-Sanomien nettisivulta 115 kappaletta. Koska en tee perheemme lumitöitä, jaksoin lukea niistä vain kolme. Lumenluontivastaava oli sitä mieltä, että homma hoituu ilman netin neuvoja.

Helsingin Sanomissa oli 25.2. kulttuurisivuilla kirjoitus ”lisätystä todellisuudesta”. Tällä kehitteillä olevalla tekniikalla voimme tulevaisuudessa tarkastella maailmaa niin kuin Internetiä. Futuristisen Jetsonit animaatiosarjan maailma alkaa vihdoinkin toteutua. Olisi ehkä kuitenkin pelottava kulkea valmiiksi pureskellussa maailmassa, jossa ravintolan tai elokuvan arvostelut ilmestyisivät eteemme kuin tyhjästä ohjaten käyttäytymistämme. En haluaisi myöskään törmätä kulman takaa eteeni ilmestyvään iättömään avattareen enkä puristaa virtuaaliolennon kättä. Minua pelottaa jo liikkua Second Lifen tyhjissä saleissa avattaren valehahmossa peläten koko ajan, että joku tuntematon, jonka ulkoiset koodit ovat valheelliset, ilmestyy notkumaan eteeni. http://www.hel2.fi/kaumuseo/lehdistokuvat/fotosignebrander/En toisaalta epäröisi hetkeäkään hypätä mukaan ”lisätyn todellisuuden” maailmaan, jos se tarjoaisi mahdollisuuden kulkea samanaikaisesti oikeassa ja 1900-luvun alun Signe Branderin kuvaamassa Helsingissä.

Olen myös viime aikoina tarkastellut omaa Internetin käyttöä ja pohtinut omaa nettiriippuvuuttani. Viimeinen Internet vapaa linnakkeemme sortui kun hankimme kaksi vuotta sitten kesämökille Internet-yhteyden. Voin nyt pihan perällä ja puun varjossa viettää halutessani aikaa netissä. Onneksi oikeaan maailmaan kohdistuva toimeliaisuuteni pitää minut tässä asiassa jonkinlaisessa järjen puitteissa. En muutenkaan harrasta julkisesti puhelimessa rupattelua, blogikirjoittelua enkä kysele Facebookissa kuulumisia tai kerro omista teoistani. Ketä se kiinnostaisikaan? Olen siis Internet-riippuvainen mutta epäsosiaalinen median käyttäjä. Olen passiivinen sivustakatsoja ja onnellisesti ulkopuolinen. Tunnen myös vastenmieliseksi alatyylisen kielen ja suurilla kirjaimilla keskustelun. Inhoan loputtoman pitkiä rivejä ja mustalle pohjalle harmaalla kirjoittelua enkä käytä kirjasintyyppiä Comic Sans. Olen siis snobi. Syytän ongelmistani likinäköisyyttäni ja netin monia häiriötekijöitä, jotka houkuttelevat ajatukset syvälle linkkien viidakkoon.

Kuljen paljon yleisissä kulkuvälineissä hiljaisten maanmiesteni kanssa. Me emme puhu, emmekä pahemmin reagoi toisiimme. Istumme vain suurkaupunkilaisittain näkymättömän kuplan sisällä. Kanssamatkustajia katsellessani kuvittelen miten nämä hiljaiset suomalaiset kumartuvat iltaisin koneittensa ääreen ottaen osaa vilkkaasti keskusteluun erilaisilla foorumeilla. Elämme samanaikaisesti kahta todellisuutta. Koulussa ja luennoilla ei tarvitse enää pahemmin supatella tai lähetellä lappuja, opettajan ja luennoitsijan taitoja voi avioida reaaliajassa Twitterissä. Löysin tosin takapulpetista erään oppitunnin jälkeen tekstin, jossa luki selvällä kaunokirjoituksella ”opettaja vaan puhuu ja puhuu enkä ymmärrä mitään tylsää…”. En pyyhkinyt tekstiä pois, sillä tällä jo antiikista periytyvällä tavalla sain suoran palautteen ja menin itseeni.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: