Skip to content

Jos olisin nettilapsi…

27.2.2010

… aloittaisin internetin käyttämisen viimeistään kahdeksanvuotiaana kuten yli puolet suomalaislapsista. ( digitoday. fi )

    Jos olisin eskari-ikäinen minulla olisi televisio huoneessani ja katsoisin sitä keskimäärin 1, 4 tuntia päivässä. Suomalaistutkimuksen mukaan tämä pätee joka viidenteen ikäluokkani edustajista. Myöhemmin tv:n lisäksi myös netti veisi mukanaan ja viivyttäisi nukkumaanmenoa lyhentämällä yöuneni. Univaje aiheuttaisi monenlaisia oireita koulussa mm. alisuoriutumista, keskittymisvaikeuksia, käytösongelmia jne. ( kaleva. fi )

    Jos olisn alakouluikäinen top 3 media kohdallani olisivat: television katselu ( 96 % ), internetin käyttö ( 92 % ) ja pelien pelaaminen ( 86 % ). Yippee tutkimius 2008

     Onneksi nettilapsena osaisin pitää kuvani piilossa. Voisin kuulua siihen 60 prosenttiin , jotka eivät jaa koskaan omaa kuvaansa netissä tai ainakin siihen 42 prosenttiin , jotka rajaavat kuviensa katseluoikeuksia . ( digitoday . fi )

      Jos olisin varttuneempi esim. 13 voisin joutua katumaankin yökyläkuvan julkaisemista Galtsussa. Nettituttuni kopioisi ja levittäisi kuvan ja vaikka lähettäisin sivustolle lukuisia sähköposteja ne eivät edes vastaisi minulle ja kuva pyörisi netissä 9000 katsojakävijän iloksi ja minun harmiksi. Lopulta ei auttaisi muu kuin puhua mutsille , jonka yhteydenotto sivuston mainosmyyntiin saisi kuvan häviämään netistä. ( hs.fi )

       Oppisin siis, ettei nettimaailmaa pyörittäviin aikuisiinkaan voi aina luottaa , onneksi omaan äiskään kylläkin. Mutta voisin löytää netistä sellaisia aikuisiakin , jotka välittäisivät. Galtsussa ja hiljattain jo Feississäkin virtuaalista lähipoliisityötä tekeviä ylistää joka kolmas nettikyselyyn osallistunut sivuston käyttäjä. ( mtv3.fi ). Nettipoliisit vastaavat avunhuutoihin kun kukaan muu ei kuuntele: ei koti , ei lähipiiri , ei koulu. Muutenkin kynnys puhua ikävistä asioista olisi paljon matalampi, kun se ei tapahtuisikaan kasvotusten. (hs.fi)

         Toisaalta samasta syystä myös nettikiusaaminen houkuttelisi.Hiljaisena ja kilttinä tyttönä voisin haukkua luokkakaverini siaksi, läskiksi ja rumaksi perseeksi netissä. Ei tarvitsisi sanoa sitä ääneen eikä kasvotusten , mutta vaikutus olisi paljon suurempi netin kautta heitettynä, kuin välitunnilla pihalla lausuttuna. ( tarinoita koulustamme kevät 2009 )

           Nettilapsena pääsisin katsomaan myös aitoa koulukiusaamisvideota Googlen ansioista. EU:n tai Italian lainsäädäntö ei velvoita Google setiä sensuroimaan Youtuben materiaalia etukäteen ja se olisi setien mielestä muutenkin mission impossible ja uhka sananvapaudelle. Joten vammaisen lapsen pahoinpitely koulussa olisi ainakin pari kuukautta nettilasten ulottuvilla. (hs. fi )

            Nettilapsena ja nuorena voisin törmätä siihenkin nettikeskustelupalstoilla, ettei meitä helposti uskottaisi eikä kuunneltaisi. Reaaliasenteet ( ” valehtelevat kuitenkin ” , ” lyövät kyselyn leikiksi ” , ” vitsailevat ” ) jatkuisivat nettimaailmassakin. Kyseessä olisi tällä kertaa Poliisiammattikorkeakoulun tutkimus , jonka mukaa sadat oppilaat kokevat opettajan taholta seksuaalista häirintä. ( hs.fi )

               Nettikoululaisena media olisi minulle ympäristö , jossa tapahtuisi paljon oppimistakin. Media olisi minulle informaalin oppimisen kanava. Oppisin esimerkiksi paljon englannin kielen sanoja pelaamalla englanninkielisiä pelejä.

                 Jos olsin poika menestytisin englannissa tyttöjä paremmin vaikka muissa kielissä työt päihittäisivät minut. Paremmuteni englannissa johtuisi innokkaasta tietokoneen käytöstä ja nimenomaan pelien pelaamisesta.( lintukoto.net / tutkimukset ) Jo kolmannella luokalla osaisin ääntää paremmin kuin työt ja osaisin sellaiset sanat kuin : speed, race, score, spear , shield, war , warrior, battlefield jne. ( tarinoita koulusta ) Nuorena poikana olsin vastannut myös TOLP- hankkeen ( Muuttuvat teksti-ja mediamaisemat 2009 ) kyselyyn niin , että pelaan pelejä useammin vieraalla kielellä ja luen www. sivustoja melkein yhtä usein vieraalla kielellä kuin äidinkielelläkin. Tästä löytyiskin toinen selitys poikien paremmuuteen , koska tyttöjen kohdalla voiton vie aina äidinkieli selvällä erolla vieraaseen kieleen.

         Nettilapsena media tarjoaisi minulle paljon : niin hyvää kuin pahaakin, minun pitäisi vain osata valita oikein ja toimia oikein …

           Auttaisiko kukaan vai olisiko minun pärjättävä yksin ?

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 22.3.2010 15.10

    Mahtava kooste! Kopioin häikäilemättä oitis omalle muistilistalleni;)

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: