Skip to content

Vainoharhaisuus pelastaa yksityisyytesi?

30.3.2010

Tietotekniikkaguru Petteri Järvinen julkaisi jo 26. teoksensa Yksityisyys- Turvaa digitaalinen kotirauhasi tänä keväänä. Järvinen on kirjoittanut tietokone- ja nettimaailmaan sijoittuvia kirjoja jo 25 vuoden ajan.

Uusinta kirjaansa Järvinen itse luonnehtii siten, että kirjaa lukiessa tulee vainoharhaiseksi ja se on myös kirjailijan tarkoitus. Tällä hetkellä uskomattoman moni taho kerää tietoa ihmisistä. Kaupan tietokanta tuntee ostokset ja matkapuhelinoperaattori soittajan sijainnin. Nyt tiedot pysyvät vielä piilossa, mutta entä jos vaikkapa kiinalainen päivittäistavarakaupan toimija ostaa Keskon. Kuinka käy asiakkaan ostostietojen ja kuinka niitä voidaan hyödyntää? Tietoja kerätään, mutta kukaan ei vielä tiedä, mihin kaikeen niitä hyödynnetään.

Järvinen vertaa digitaalisen tietosuojan tilaa luonnonsuojeluun 1970-luvulla. Silloin aiheeseen vasta heräiltiin, nyt kaikki puolueet liputtavat vihreitä arvojaan. Suomessa lainsäädäntö suojelee ihmisen yksityisyyttä myös bittiviidakossa, mutta Järvisen mukaan on kyseenalaista voiko yksityisyyden säilymiseen siitäkään huolimatta luottaa.

Herääkin kysymys, kuinka tarkkaan kukin haluaa digitaalista ykistyisyyttään suojata. Esimerkiksi Facebookin käyttö on ristiriidassa yksityisyyden suojelun kanssa. Tietoa itsestä, työnantajasta, perheestä ja vaikkapa seksuaalisesta suuntautumisesta jaetaan täysin avoimesti ja vapaaehtoisesti. Ja jokainen, joka ottaa käyttöönsä kaupan asiakaskortin antaa samalla luvan kerätä tietoa ostoskäyttäytymisestään. Ainoa keino estää omien ostotottumusten tallentuminen on jättää kaikki kortit hankkimatta.

Täydellistä digitaalista yksityisyyttä, näkymättömyyttä verkossa, on lähes mahdoton enää tavoittaa. Yritysten henkilöstön yhteystiedot löytyvät muutamalla klikkauksella ja se, mikä nettiin on laitettu, pysyy siellä. Käytännössä ikuisesti. On kuitenkin valaisevaa googlata itsensä välillä. Mitä tietoja minusta löytyy ja mitä haluan jakaa? Digitaalinenkin yksityisyys on ainakin osin käyttäjän oma valinta.

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. 2.4.2010 18.18

    Minusta on aika huolestuttavaa se, että miten vähän ihmiset perehtyy käyttösääntöihin ja palveluiden asetuksiin esimerkiksi yksityisyyden osalta. Facebookin kohdalka moni on herännyt siihen vasta erinäisten tapahtumien ja uutisten myötä, Mikael Jungner yksi heistä.

  2. 19.4.2010 12.44

    Niinpä niin!
    digijälkeä jää meistä nykyään niin moneen paikaan. Vainoharhaisuuteen tuskin kuitenkan lienee hirveästi syytä, ainakaan niin kauan kun on puhtaat jauhot pusseissa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: