Skip to content

JSN eli Joko Suitsitaan Nettikeskuskteluja ?

18.10.2010

Viime aikoina on kiivaasti keskusteltu siitä, että verkkokeskustelijat ja keskustelut halutaan kuriin. Oikeusministeriössä harkitaan parhaillaan pitäisikö internetin keskustelupalstojen ylläpitäjien rikosoikeudellista vastuuta lisätä. Heillä olisi velvollisuus valvoa palstojensa kirjoittelua ja poistaa sieltä asiattomia tekstejä. Valvonnan laiminlyönnistä taas seuraisi rangaistus.

  Samaan aikaan myös JSN ( Julkisen sanan neuvosto) alkaa selvittää voitaisiinko viestimien verkkokeskusteluille laatia yhtenäiset eettiset ohjeet.

   Oikeusministeriötä on sekä kiitetty aloitteesta, aidon ja suuren ongelman pöydälle nostamisesta, että haukuttu sananvapauteen puuttumisesta, ” isoveli valvoo” systeemistä, johon monien mielestä pelkkä viranomaisvalvonta johatisi. Tuntuu siltä, että kohta laitetaan ” siru ihon alle ” oli HS:n erään haastatellun kommentti, jotta voidaan jäljittää kaikki mielipiteensä ilmaisseet.

    Verkkojulkaisuissa ja niiden keskustelupalstoilla on jo ollut käytössä samanlainen valvontavelvollisuus, rangaistuksineen, mutta ongelmia aiheuttavat avoimet keskustelupalstat. Niitä ei lueta verkkojulkaisun osiksi, joten nillä ei ole velvollisuuttakaan valvoa keskustelun lainmukaisuutta.

      Minsiteriö haluaisi poistaa tämän eriarvoisuuden, mutta ylläpitäjän vastuun lisäämisellä on kieltämättä varjopuolensakin. Pahimmillaan se voisi johtaa kuten Päivi Tiilikka viestintäoikeuden tutkijatohtori ennustaa, tiettyjen yhdistysten sivujen sulkemiseen, koska vapaaehtoistoiminnassa kukaan ei suostu ottamaan tällaista vastuuta harteilleen. Eriarvoisuus sen kun lisääntyisi siis!

      Toki jonkinlaista eettistä pelisäännöstöä tarvittaisiin, jotta laatu, pätevä argumentointi ja fiksuus eivät jäisi ” vessanseinänkirjoittelun ” jalkoihin. Totuus on myös se, että jotkut asiat kuumentavat tunteita enemmän kuin toiset. Jenkkiautofoorumilla tai lasten netin käytöstä voidaan käydä asiallinen ja maltillinen ajatustenvaihto helpommin, kuin esimerkiksi koirankakoista, sananvapaudesta tai maahanmuutosta.

     JSN:N järjestämän media-alan sisäisen keskustelun lopputulos oli yksimielinen : yleisön palstoja pitäisi valvoa , mutta journalistiohjeilla ( jotka ovat tehty journalistista sisältöä varten ), se ei onnistu. Toivottiin erillisiä säännöksiä, koska vastuuntutntoiset journalistit eivät halua antaa vapaita käsiä omille palstoille. Sisältöjä halutaan kontrolloida ja pitää korkeatasoisina TV:ssäkin vieraillut JSN:n puheenjohtaja korosti. Nämä pelisäännöt koskisivat ainoastaan JSN:n toimintaan sitoutuneita tiedotusvälineitä.

       Uudet pelisäännöt löytyvät myös HS:fi:n keskustelupalstalta. Yleisön toiveista julkaistuja viestejä voi hakea nimimerkin perusteella, oman nimimerkin voi suojata, hyviä kirjoituksia voi suositella ja ilmiantaa asiattomia tekstejä.

        Tuntuu siltä, että yhdessä rakennetut pelisäännöt voisivat toimiakin. Laatu ja kiinnostavuus paranee, jos ” pelaajat ” saavat itsekin valvoa toimintaansa, eikä kaikki ole vain yhden valvovan ison silmän varassa. Tärkeä olisi se, että hyvin kirjoittamalla pääsisi vaikuttamaan asioihin  ja fiksusti argumentoitu mielipide julkaistaisiin vaikka se käsittelisi ei-tervetullutta aihetta.  Kansanedustajiin kohdistuvaa, kovaa, mutta asiallista kritiikkiä pitäisi ottaa vastaan ” kuluttajapalautteena”, toiminnan parantamiseksi, eikä cyber kiusaamisena. Eikä maahanmuuttajienkaan pitäisi nähdä heti punaista , jos heidät patistetaan töihin tai suomen kielen opintoihin.

        Jatkokehittämistä varten joku HS.fi:n palstan kirjoittajista ehdotti , että toimitus jättäisi julkaisematta myös niitä viestejä, jotka eivät tuo lisää infoa tai uusia näkökulmia asiaan. FIKSUA, eikö niin ?

          Nykymaailmassa kaikki kehitetään ja jatkokehitetään: asiakaslähtöisyys on kova sana. Miksei sitä sovellettaisi myös verkkokeskusteluissa ? Kirjoittajilla ja ylläpitäjillä on vielä paljon opettelemista, mutta eettinen pelisäännöstö voi olla avuksi.

         Sitä paitsi opettelemista kaipaa myös JSN:n uusi puheenjohtajakin. Hän kun vastasi HS:n toimittajan kysymyksiin polkupyörän päältä, muistinvaraisesti ja väärin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: