Skip to content

Omalla vastuulla…

6.11.2010

Iltalehti uutisoi perjantaina 5.11. internetselain Mozillaan saatavilla olevasta lisäosasta, joka toimii eräänlaisena alkolukkona sosiaalisen median palveluihin. (IL verkkosivut 5.11.2010)
Ilmainen selaimen laajennusosa toimii muun muassa Facebookissa ja Twitterissä.
Ohjelma toimii siten, että se antaa yöaikaan vaikkapa Facebookiin pyrkivälle tehtäviä jotka tulee suorittaa kunnialla. Tällä pyritään siis testaamaan käyttäjän fyysinen ja psyykkinen kunto ja eväämään mahdollisuus loisteliaan älykkäisiin baari-illan jälkeisiin statuspäivityksiin.
Moisen palvelun olemassaolo on varmasti joillekin tarpeellinenkin. Suunnaton angsti esimiestä kohtaan voi yön pimeinä tunteina muotoutua vihaviestiksi Facebookiin tai kaipaus entistä rakastettua kohtaan herättää tarpeen tunnustaa rakkaus koko maailmalle.

Mutta mihin palvelua oikeasti tarvitaan? Onko tässä vain yksi uusi muoto sille, että omasta tekemisestä ei tarvitse ottaa vastuuta, etenkään internetin ihmemaassa.
Aikuisten netiketin opiskelu on tainnut jäädä alemmalle tasolle kuin nettinatiivien nuorten. Edelleen elää harhaluulo, että netti on jokin ulkopuolinen, joka ei ole osa arkea ja todellista elämää. Tämä näkyy hyvin etenkin keskustelupalstoilla, joissa voi ilmeisesti sanoa aivan mitä tahansa, kun sen voi tehdä nimettömänä.

Tosin netin ja todellisen elämän yhteys ei ole tainnut tulla niihinkään palveluihin, joissa toimitaan avoimesti omalla nimellä. Apua tarvitsevat niin kuviaan ennakkoluulottomasti palveluihin lisäävät median kuluttajat kuin ammattilaisetkin.
Helsingin Sanomat ohjeisti toimittajiaan Facebookin käytössä kuluneella viikolla. (HS verkkosivut 4.11.2010) Ohjeissa muistutetaan jopa siitä, että sosiaalisessa mediassa ei kannata käydä luottamuksellisia keskusteluja. Myös erilaisiin vahvasti mielipiteisiin liittyviin tukiryhmiin liittymisestä ohjeistettiin.
Kuinka siis median kuluttaja voisi osata käyttää nettiä järkevästi, jopa humalassa, jos ammattilaisetkin tarvitsevat ohjeita?

Ratkaisu löytynee vanhanaikaisesti maalaisjärjestä. Kun sosiaalisen median käyttäjät huomaavat tosiseikan, että verkko ei ole todellisuudesta irrallaan leijuva itsenäinen kokonaisuus, järkevöityy netinkäyttökin. Pitkälle selviää yksinkertaisella ohjeella. Tee netissä vain se, minkä tekisit julkisesti muuallakin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: