Skip to content

Lapsille omat uutiset?

7.11.2010

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen professori Tytti Solantaus tahtoisi siivota televisiouutiset lasten silmille sopivammiksi. Solantauksen mukaan uutiset ovat lapsille ja nuorille tärkeä apu maailmankuvan hahmottamisessa, mutta uutisista pitäisi karsia suora väkivalta pois. Tutkimusten mukaan uutisväkivalta aiheuttaa oireita suurelle osalle lapsia ja nuoria. (ksml.fi)

Ajatus lasten omista väkivallattomista uutisista tuntuu oikeastaan ihan hyvältä. Alkuiltaan sijoittuvat, ajatuksella suunnitellut uutiset lapsille voisi olla mainio ratkaisu. Esimerkiksi Hollannissa lapsilla on jo omat uutislähetyksensä. Niissä kevyempiä ja raskaampia uutisaiheita vuorotellaan, eikä väkivaltaa näytetä lainkaan lähikuvissa.

Kuitenkin lasten omat uutiset herättävät myös toisenlaisia kysymyksiä. Siirtyykö jälleen vastuu mediakasvatuksesta kodin ulkopuolelle? Tässä tapauksessa tv-yhtiö vastaisi siitä, että materiaali on lapsille sopivaa ja myös lasten ymmärrettävissä. Eikö kuitenkin kotona television äärellä vastuu ole myös vanhemmilla? Mielestäni olisi rakentavampaa, että uutisia katsottaisiin lasten kanssa yhdessä ja silloin vanhemmat varmistaisivat sen, että lapsi ymmärtää näkemänsä ja kokemansa oikein. TV-uutisten eräs perimmäinen tehtävä kuitenkin on antaa objektiivinen ja realistinen kuva maailmasta. Kaikkea ei voi pumpulilla pehmustaa.

Linkki uutiseen

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/lapset-tarvitsisivat-v%C3%A4kivallasta-siivotut-uutiset/614929

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 27.11.2010 11.05

    Lasten uutiset ovat mainio ajatus. Ne opettaisivat lapsille asioita ympäröivästä maailmasta heidän omalla kielellään. Ystäväni asui pitkään Norjassa ja kertoi,että lasten uutiset ovat hyvin suosittuja siellä. Hän mainitsi, että tv24 toimittaa samanlaisia uutisia Suomessa. En ole tarkistanut asiaa. Tällä hetkellä pieniä uutispätkiä lasten maailmasta välittää Katti Matikainen ja Pikkukakkonen. Nämä ovat nopeita ja lyhyitä ajankohtaisasioita lasten kielellä. Eilen esimerkiksi Pikkukakkonen kertoi rajavartiokoiran työstä.

    Aikaisemmin TV2 lähetti Uutisjuttuja lapsille kerran viikossa. Siinä päivän polttavat aiheet oli koottu yhteen ja esitetty lasten kautta ja lasten kielellä. Tämä lähetys oli mainio myös S2-opetuksessa. Siinä oli tarpeeksi visualisointia ja helppoa kieltä. Aikaisemmin opettajan apuvälineenä oli myös koulu TV. Nyt opeTV tekee samaa ja ohjelmia voi käyttää helposti itse valitsemanaan ajankohtana. Tekijänoikeusasiat ovat myös näissä ohjelmissa kunnossa. Toki tämä edellyttää sen, että opettajalla on käytössään ajanmukaiset dokumenttikamerat! Tässä asiassa kouluissa ollaan eriarvoisessa asiassa.

    Viime viikolla luin mainion opetustv-aiheen Hesarista. Kosovolaisia koulutetaan EU:sta ja sen mahdollisuuksista saippuaoopperan ja parodian keinoin. Parodia on kuulemma ollut yleinen keino Balkanilla viedä uudistuksia kansan syvien rivien tietoisuuteen. Mainiota! Usein Suomessa vakavat asiat ja aiheet kerrotaan asiallisesti ja kuivasti. Tiedonjako voi myös olla hauskaa ja mukaansatempaavaa!

    Piisku

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: