Skip to content

Peruskoulun tuntijako uudistuu, mutta miten käy mediakasvatuksen?

20.11.2010

Opetusministeri Henna Virkkunen ehdotti peruskouluun uusina oppiaineina etiikkaa ja draamaa. Etiikasta luovuttiin, koska ehdotus kohtasi voimakasta vastustusta. Draamaopetusta opetusministeri ajaa edelleen sinnikkäästi kouluun. Mistä löytyvät pätevät opettajat uutta erityisosaamista vaativaa ainetta opettamaan? Etelä-Suomessa se lienee mahdollista, mutta miten pienissä kunnissa voidaan täyttää uuden tuntijaon velvoitteet?

Mediakasvatus on jäänyt tuntijakokeskustelussa vähemmälle. Mediassa enemmän esillä ovat olleet kielivalinnat ja valinnaisuuden lisääntyminen/vähentyminen. Olen ollut työurani aikana toteuttamassa ja 1990-luvulta lähtien tekemässä oman kuntani ja oman kouluni opetussuunnitelmia. Jälleen kerran ihmettelen, kuinka olemassa olevia oppiaineita, niiden sisältöjä ja ammatissa työskentelevien ammattitaitoa ei osata tai haluta vieläkään hyödyntää. Ongelmia ratkaistaan jälleen luomalla uusi oppiaine. Edellisessä opetussuunnitelmassa se oli terveyskasvatus, nyt se on draamaopetus.

Arvostetussa suomalaisessa peruskoulussa kuvataide on oppiaine, joka kattaa kaiken visuaalisen kulttuurin, se ei pelkästään tarkoita piirtämistä ja maalaamista. Mediakasvatus on aina ollut luonteva osa kuvataiteen opetusta etenkin niillä yläkoulun valinnaiskursseilla, joissa on selkeästi visuaaliseen mediakulttuuriin kuuluvia sisältöjä. Edellisen opetussuunnitelman yhteydessä luvattiin ruisleipää kouluun ja poistaa kaikki ”hömppä” kuten hevosenhoitokurssit. Näin myös tapahtui, mutta ohessa huononnettiin kaikkien taito- ja taideaineiden valinnaisuutta. Uusi tuntijako kaventanee kuvataiteen opetusta entisestään. Uhkakuvana on, että seitsemännellä luokalla oppilas opiskelee pätevän kuvataideopettajan ohjauksessa ainoastaan yhden vuosiviikkotunnin nykyisen kahden sijasta. Sen jälkeen aine muuttuu valinnaiseksi. Valinnaiskurssien sisältö päätetään kuntakohtaisesti. Eroja tulee olemaan koulujen välillä myös saman kunnan sisällä. Muistetaan vielä, että kuvataideopettajat eivät opeta alakoulussa, taidekasvatuksesta huolehtivat luokanopettajat, jotka parhaimmillaan ovat erikoistuneet kuvataiteeseen tai opettavat sitä oman luokanopettajakoulutuksensa pakollisten kuvataideopintojen pohjalta.

Palataan takaisin mediakasvatukseen. Millaista tulevaisuuden koulun mediakasvatus tulee olemaan? Hoitaako kuvallisen median opetusta esimerkiksi historianopettaja? Millainen pätevyys opettajalla on oltava? Toteutuuko mediakasvatus ainoastaan yhtenä aihekokonaisuutena, joka sisältää muutaman tunnin mittaista puuhastelua, jolloin uutisia leikellään lehdistä ja liimataan värikkäille kartongeille, käydään Nuorten netin sivustoilla ja parhaimmillaan saadaan vieraaksi toimittaja oikeasta lehdestä. Kaikki voivat olla tyytyväisiä, koulussa toteutettiin taas mediakasvatusta.

Mediakasvatus itsenäisenä aineena voisi toteutua siinä missä draamaopetuskin. Jos mediakasvatus olisi oma oppiaine, voisiko se toteutua yhden opettajan ohjauksessa? Ratkaisuna saattaisi olla usean opettajan voimavarojen yhdistäminen saman kurssin sisällä. Eri aineiden opettajat opettaisivat samaa ryhmää/luokkaa sanaa, kuvaa, mediakriittisyyttä jne.

Useamman kuin yhden opettajan opettama oppiaine tuntuu kuitenkin täysin mahdottomalta toteuttaa yläkoulussa ja lukiossa. Palkanmaksun perusteena on jokaisen opiaineen opetusvelvollisuus, joka yläkoulussa ja lukiossa vaihtelee paljon. Ainekohtaisessa opetusvelvollisuudessa on jopa kuuden tunnin eroja. Maailma ja opetusmenetelmät ovat muuttuneet niistä ajoista kun ainekohtaiset opetusvelvollisuudet määriteltiin. Ilman opetusvelvollisuuden uudelleen määrittelyä ei mikään muutu ja uusien ainerajoja rikkovien opetuskokeilujen toteuttaminen jää haaveeksi. Niinpä mediakasvatuksen opetus toteutunee eri oppiaineissa läpäisyperiaatteella kulkevana sisältönä, näin ainakin paperilla. Lisäksi sitä tullaan toteuttamaan yhtenä aihekokonaisuutena. Ongelmana on myös se, ettemme me opettajat useimmiten tiedä mitä toinen samasta aiheesta opettaa.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: