Skip to content

Luova luokka ’somettaa’

10.3.2011
by

Amerikkalainen sosiologi Richard Florida on tutkinut tietotyön luonnetta ja ilmiötä kirjassaan ”Luovan luokan esiinmarssi” ja ”Luovan luokan pako”. Lähes jokainen jossakin organisaatiossa toimiva henkilö osallistuu tietotyöhön. Tietotyöläisiksi nimitetään yleensä henkilöä, jonka työstä suurin osa on tiedon käsittelyä. Richard Florida kirjassaan ”Luovan luokan esiinmarssi” käyttää termiä luova luokka.

Richard Florida jakaa väestön ammattien perusteella neljään luokkaan: luova luokka, suorittava luokka (työväenluokka), palveleva luokka ja maatalous. Olennaista luovan luokan toiminnassa on, että sen työnkuvaan kuuluu tuottaa ja kuluttaa uusia ideoita, tekniikoita ja sisältöjä. Näillä aloilla on Floridan mukaan muita aloja paremmat mahdollisuudet harjoittaa työssä luovaa harkintaa.

Taloudessa esiintyvä luovuuden tarve on ilmennyt uuden luokan esiinmarssina. Luovan luokan ja muiden luokkien keskeisenä erona on se, millaisesta työstä heille ensisijaisesti maksetaan. Luovuuteen liittyy kyky laatia synteesejä, yhdistellä asioita. Se on tiedon, havaintojen ja aineistojen seulomista tarkoituksena löytää uusia ja hyödyllisiä yhdistelmiä.

Sosiaalisen median tyyppiset ympäristöt tulevat lähitulevaisuudessa kuulumaan tietotyön keskeisiin työkaluihin. Ne ovat osoittautuneet käyttöliittymiltään ja toimintatavoiltaan sellaisiksi, että ihmiset osaavat ja haluavat niitä käyttää. Teknologia on ollut jo pitkään olemassa, mutta olennaista ei olekaan teknologia vaan niiden sosiaalinen lähestymistapa. Luova luokka on tässä kontekstissa ollut se kriittinen massa, joka on mahdollistanut sosiaalisen median tulemisen.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: