Skip to content

Taide verkossa ja verkostot taiteessa

10.3.2011
by

Sosiaalisen median hyödyntäminen luovan alan liiketoiminnassa on nähdäkseni lähetulevaisuuden suuri mahdollisuus. Tällä hetkellä kuitenkin ansainlogiikat ovat suurelta osin hakusessa. Toki sosiaalisen median hyödyntäminen non profit-periaatteella voidaan nähdä yritykselle imagoetuna, jota ei millään rahasummalla saada muuten ostettua.

Yhteisöllisen median mahdollisuudet kulttuurituotannon näkökulmasta ovat kahdenlaisia: ensinnäkin luova työskentely on mahdollista ilman maantieteellisiä rajoituksia ja toisaalta uusi toimintatapa tarjoaa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia. Yhteisöllinen media perustuu vuorovaikutukseen verkossa ja käyttää sosiaalisen median keinoja. Sosiaalinen media on yksi Web 2.0 -konseptin ilmentymä. Keskeistä siinä on tietokantapohjainen verkkopalvelu, jossa rekisteröityneelle jäsenelle on tehty helpoksi julkaista omaa aineistoaan, ottaa kontakteja toisiin jäseniin, luoda erilaisia aktiviteettiryhmiä ja markkinoida omaa tuotantoaan yleisölle. Yhteisöllisyys mahdollistaa hyvin vahvan vuorovaikutuksen vertaisryhmän eli yhteisön jäsenien välillä ja sitä kautta luovien projektien rakentamisen yhdessä. Yhteisöksi nimitän tässä yhteydessä nimenomaan palveluun jäseninä olevia taiteilijoita tai taiteesta muuten kiinnostuneita, jotka ovat rekisteröitymisen kautta ilmoittaneet sitoutuneensa yhteisön pelisääntöihin.

Yhteisöllinen media tekee mahdolliseksi sen, mikä muuten olisi lähes mahdotonta. On mahdollista löytää nopeassa ajassa uusia luovia  kykyjä, saattaa heidät yhteen ja rakentaa yhteinen luovuuteen perustuva projekti.  Yhteisöllinen media on vahvimmillaan juuri erilaisten luovien projektien toteuttamisessa, jotka edellyttävät ennakkoluulottomuutta, perinteisten käsitysten kyseenalaistamista ja runsaasti vuorovaikutusta yhteisön jäsenten välillä.

Taide tarvitsee kuitenkin yleisönsä, niin myös yhteisöllinen media. Näyttelyä tai muuta tiedonrakentamiseen perustuvaa projektia on mielenkiintoista tehdä, mutta jos se tehdään vain yhteisölle itselleen, sen yleistä arvoa on vaikeaa perustella. Verkossa toimiminen mahdollistaa suurien yleisömassojen saavuttamisen. Tämä on juuri olennainen osa yhteisön toimintaa. Yksittäiset taiteilijat voivat esitellä teoksiaan mahdollisille taiteen ostajille, jotka voivat olla mistä päin maailmaa tahansa. Taideyhteisö voi toteuttaa verkkopalveluun liiketoiminnallisia toimintoja, esimerkiksi verkkokaupan, joka mahdollistaa teosten myymisen ajasta ja paikasta riippumatta. Taideyhteisön omasta ansainmallista sitten riippuu, miten myynnistä aiheutuvat tuotot jaetaan taiteilijan ja yhteisön tuottavan yrityksen välillä.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 8.5.2011 20.45

    Ainakin Facebookin kautta näyttelyiden, keikkojen ja muiden esitysten markkinointi tavoittaa kohdeyleisön sukkelasti. Näin aloittelevat eri alojen taiteilijat tavoittavat ilmaiseksi tuttaviensa kautta omalle taiteelle mahdollisesti lämpeneviä ihmisiä. Facebookin toimintojen jalostuessa videoiden, kuvien yms. kautta on teatteriesitysten yms. promoaminen, musiikin ja kuvataiteen ohella, helpottunut merkittävästi.
    Ainakin Suomessa FB:n kautta tavoittaa suuria massoja. Twitterit yms. mahdollistavat esim. kiinnostavien artistien seuraamisen tavalla, joka ei ole aiemmin ollut mahdollista.
    Kuluttajan näkökulmasta voi myös vaivatta myös seurata esim. kiinnostavien keikkapaikkojen tarjontaa. Ei tarvitse kahlata yksittäisiä nettisivustoja, vaan kaikki kiinnostava tulee yhtä kanavaa pitkin.
    Kuvataiteen kokemisessa voi näyttöpääte olla toisinaan vähän vaillinainen kanava – sen kautta voi saada kuitenkin taiteilijasta jonkun tuntuman ja tutustua varsinaisiin teoksiin näyttelyn kautta.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: