Skip to content

Minustako hyvä nörtti?

22.6.2011

Uusin Opettaja-lehti (17.6.2011) lööpittää näyttävästi kannessaan, että tytöistä tulisi hyviä nörttejä. Artikkelin kirjoittaja Riitta Korkeakivi kertoo nörttien omainaisuuksiksi… niin, ominaisuuksia ei luetella. Sen sijaan mainitaan, että laitteet tehdään nykyisin insinöörimäisellä ajattelulla insinäärityyppisille ihmisille. Keitä he ovat? Artikkelissa mainitaan Tvt-alaan liittyviä muitakin mielikuvia kuten epäluovuus, yksinäisyys, vaikea kouluttautuminen, tylsyys, työn vaikeus,  miesvaltaisuus. Näistä kumotaan muutama vain toteamalla, että asia on päinvastoin. Tvt- ala on luovaa ja ihmisläheistä. Ja mistä lähtien, jos saan kysyä? Alan positiivisiksi puoliksi tutkija Bairoh nostaa artikkelissa etätyön ja jouston mahdollisuuden, sekä tietysti hyvät työllisyysnäkymät. Kaikki varsin ihmisläheisiä ominaisuuksia, eikö totta?

Artikelissa ja sen pohjalla olevassa tutkimuksessa suuri pelko on, että tytöt jäävät paitsioon tieto- ja viestintätekniikasta. Tyttöjä varten pitäisi räätälöidä kouluissa omia kurssija, joissa sisällöksi nostettaisiin esimerkiksi kuvan käsittely. Kehitystä ei voi jatkaa enää ”Nörttipoikien ehdoilla”, Bairoh toitottaa. Mielenkiinsoita uutisoinnissa on, että se ratsastaa vahvasti stereotypioiden varassa. Nörtit vilahtelevat sillä sun täällä, mutta varsinaisesti negatiivisia mieliuvia ei onnistuta kumoamaan.

Sääli sinänsä, sillä olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että tietotekniset taidot läpivalaisevat kaikki alat ja siksi taidot ovat kultaakin kalliimmat kaikille. Parhaimmillaan opetuksessakin tekninen haltuunotto tapahtuu halusta saada oma viestinsä kuuluville. Kysynkin vain, missä ovat ne resurssit, jotka mahdollistaisivat tietotekniikan käytön osana eriaineiden kokonaisuuksia? Näistä kokonaisuusista nousisivat myös ne naaraita kiinnostavat aiheet, ei siitä että lähdetään luomaan tietotekniikan kurssija jollekin tietylle ryhmälle ihmisiä. Mitä hyötyä on osata käyttää ohjelmaa, jonka käyttämistä varten ei ole yhtään sanottavaa asiaa mielessä? Sisällön ja tekniikan tulee kohdata myös koulussa.

Voisikohan artikkelin otsikoida uudelleen: ”Arjen taitavaa tietotekniikan osaamista kaikkiin aineisiin, kiitos!”

Linkki nettiartikkeliversioon:

Tytöt tippumassa kelkasta

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: