Skip to content

Positiivista puhetta

23.9.2011
by

Viime aikona mediassa on pyörinyt aiheena vihapuhe. Tai onhan tästä kohuttu jo Perussuomalaisten vaalivoiton aikoihin, lisää pontta se sai heinäkuisesta Norjan tragediasta ja tällä viikolla A-Studio nosti aiheen taas esille vihailta -teemallaan. Tarkkaa määritelmää vihapuheelle ei taida olla vielä olemassakaan. Wikipediassa se kuvaillaan puheeksi, jossa levitetään rotuvihaa. Yleisessä keskustelussa se tuntuu miellettävän usein maahanmuuttajavastaisuutena ja kirjoituksella usein myös pelätään olevan vihamielisiä hyökkäyksiä kyseistä joukkoa kohtaan. Suurin huoli näyttäisi olevan tällaisen puheen lisääntymisellä. Varsinkin sosiaalinen media on vilahtanut keskusteluissa usein. Norjan ampumistapauksen jälkeen innokkaimmat vihapuheen vastustajat olivat jo nettisensuurin ja joidenkin keskustelupalstojen sulkemisen kannalla.

 

Nuorisotyöntekijänä jaan myös huolen koventuneista mielipiteistä. Se on ollut läsnä jo muutaman vuoden, ja varsinkin nuorten niin kovin musta valkoisessa maailmassa, on helppo lähteä mukaan muiden mielipiteisiin. Varsinkin jos mielipide tulee uskottavalta aikuiselta. Itse olen sitä mieltä, että sananvapauden taakse on suorastaan törkeää piilottaa vahingollisia sanoja. Siitäkään huolimatta en toivo, että Suomessa siirrytään nettisensuurin maailmaan, koska se olisi sama kuin peittäisimme todellisen ongelman maton alle piiloon.

 

Uskon, että mediakasvatus tulee olemaan seuraavina vuosina yhä suuremmassa arvossa. Vaikka todellinen ongelma on paljon monisyisempi, on kuitenkin parempi, että lapset ja nuoret kasvatetaan katselemaan näkemäänsä ja lukemaansa kriittisesti ja omaa ajattelua käyttäen. Toivon tätä toki myös aikuisille, mutta useamman kohdalla taitaa olla jo valitettavasti liian myöhäistä… Eräs seitsemäsluokkalainen vastasi tekemääni keskustelupalsta pohdintakysymykseen ”Miltä voi tuntua kun omasta ryhmästä (esim. nuoret) puhutaan yleistäen?”, että ”tuntuu tosi pahalta, kun yleistetään, että nuoret tai maahamuuttajat ovat samanlaisia. Me ollaan kuitenkin kaikki yksilöitä!” Eli jos 13-vuotias sen ymmärtää, olisi hienoa, että aikuinenkin. Muutenkin olin ilahtunut, että seitsemäsluokkalaiset osasivat jo niin hienosti pohtia ja katsoa kriittisesti sosiaalisen median sisältöjä. Kaiken sitoi kuitenkin positiivisuus! Huomasimme yhdessä, että netissä on myös paljon yhteisöllisyyttä ja hyvää. Jatkossa keskitymmekin vihapuheen sijasta positiiviseen puheeseen. Toivottavasti voisimme mediakasvattajina kasvattaa myös tulevaisuuden yhteisöllisempiä aikuisia.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 7.11.2011 9.41

    Mediakasvatuksen tarpeellisuus juuri sosiaalisessa mediassa on ensiarvoisen tärkeää. Lapsille ja nuorille tulee opettaa etiketit kuinka käyttäydytään foorumeilla, joissa ei kirjoiteta välttämättä omissa nimissä. Toivottavasti tämän päivän nuoret oppivat käytöstapoja enemmän kuin sellaiset aikuiset, jotka eivät ole saaneet mediakasvatusta…Nyt näkee nimittäin kaikenlaista keskustelua palstoilla ja kun kirjoitetaan nimettömänä nimimerkin turvin luullaan että voidaan muut piestä sanallisesti. Palstoilla, joihin pääsee kirjoittamaan nimettömänä, saatetaan herjata jokin täysin asiallisesti kysytty kysymys ja haukkua ihminen siinä sivussa asiattomin kommentein. Kaikkein karmeimpia haukkumisia olen löytänyt yllättäen vauva-palstojen sivuilta! Ei tule ensimmäisenä mieleen kuvaa äideistä, jotka ovat kotona ja käyttävät aikaansa netissä muiden ihmisten haukkumiseen. Välillä epäilee kirjoittajien mielenterveyttä, niin rajuja hyökkäyksiä tulee esim. niile jotka käyttävät kertakäyttövaippoja kestovaippojen sijaan, tai toisinpäin. Fanaattisuus on pelottavaa, varsinkin kun aika pienet asiat muuttuvat suhteettoman suuriksi…

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: