Skip to content

Mediakasvatusta kirjastossa?

24.9.2011

Kirjastoalalla viimeisen vuoden aikana paljon puhuttaneet ja alaa uudistumaan vaatineet nuorkirjastolaiset julkaisivat kesällä pamfletin Eräpäivä! Voimasanoja kirjastosta. Tässä yhteydessä en aio ottaa kantaa pamfletin muuhun sisältöön, mutta erityisesti yksi näkemys mietitytti mediakasvatusta opiskelevaa kirjastonhoitajaa.

Kirjastoseura vaati keväällä opetus- ja kulttuuriministeriöltä 100 miljoonaa euroa kirjastojen kehittämiseen. Laadukkaan toiminnan turvaamiseksi myös 2020-luvulla Kirjastoseura ehdottaa muun muassa seuraavaa:

Palkataan kirjastoammattilaisia tekemään mediakasvatustyötä sekä opastamaan senioreita nettimaailmaan – tällä hetkellä kirjastoissa työskentelee vain muutamia mediakasvatuskoulutuksen saaneita kirjastoammattilaisia. Internetin käyttäjien osuus 65–74-vuotiaista on vain 43 prosenttia.

Eräpäivä!-pamfletissa tämä ajatus tyrmätään, sillä kirjoittajien mukaan kirjastotyöntekijät vain hankkiutuisivat taas kerran ”pätemättömyytensä äärirajoille”. Suomi on pullollaan media-alan ammattilaisia, jotka hoitaisivat tämänkin mediakasvatustyön kirjastolaisia paremmin ja asiantuntevammin.

Mediakasvatuksen tärkeyttä nuorkirjastolaiset eivät selvästikään kyseenalaista eivätkä ilmeisesti edes kirjaston roolia mediakasvatuksen areenana. Mutta onko todella niin, että mitään ei kannata tehdä itse, jos maailmasta löytyy joku, joka osaa paremmin? Hämmentävää. Erityisen hämmentävää ehkä siksi, että periaatteessa saman ajatuksen kanssa olen joutunut itsekin painiskelemaan. Miksi juuri minun pitäisi opettaa jotain sellaista, mitä en itsekään kovin syvällisesti osaa? Välillä minun on vaikea perustella tätä edes itselleni, mutta toisaalta yksi perustelu on kuitenkin harvinaisen yksiselitteinen: Media-alan ammattilainen ei ole mukana työpaikkani ja sen asiakkaiden arjessa. Minä olen.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 1.10.2011 22.28

    Kuulostaa siltä, että eräpäivä! -pamfletin tekijät eivät ole taineet tutustua realiteetteihin! Olisi esimerkiksi mielenkiintoista kuulla, millaisella korvauksella he ajattelivat median ammattilaisten tekevät auttamistyön kirjastossa… Ymmärtääkseni kirjaston työntekijät ja media-asiantuntijat pyörivät ”hieman” eri palkkaluokissa.

    Mielestäni on hienoa, että uskalletaan ilmoittaa, missä ”pätemättömyyden äärirajat” menevät, kuten mediakasvatustoiveissa tehdään. Eihän asiantuntijuus voi ikinä kasvaa, jos kouluttautumiseen ei saa mahdollisuutta.

    Ja sitä paitsi, mieluummin minä ainakin pyytäisin apua yhdeltä multitalentilta, kuin juoksen ihmiseltä toisen luo kirjastossa. Niin saa jo tehdä maamme kaikissa muissa virastoissa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: