Skip to content

Miten yleiseen mielipiteeseen saa ja voi vaikuttaa?

1.10.2011

Olen huomannut toisinaan mainintoja eri medioissa ”Sikakohusta”. Olen ohittanut uutisotsikot ja jättänyt ne omaan arvoonsa. Ylioppilaslehdessä (30.9.2011.) julkaistiin Marko Ylitalon artikkeli ”Sikatyttö”. Artikkelin kuva sikataulua kannattelevasta tytöstä lihatiskin edessä sai minut lukeamaan jutun.

Ylitalo lainaa kuvassa esiintyvää eläinaktivisti Kivelää: ”Me haluamme vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. — Meidän tarkoituksenamme on jakaa tietoa. Haluamme ihmisten näkevän, millaisissa oloissa eläimiä kasvatetaan.”. Todellakin, artikkelissa kerrotaan, etteivät aktivistit ole murtautuneet sisään sikaloihin, sillä ovet ovat olleet avoinna. Kiinni olleisiin sikaloihin aktivistit eivät ole menneet kuvaamaan. Yhtään eläintä ei ole kuvausprosessin aikana vapautettu tai vahingoitettu millään tavalla. Tiloista ei ole anastettu irtaimistoa tai rikottu paikkoja. Eivätpä omistajat ole edes huomanneet sikaloissa käyneitä vierailijoita.

Iskun syyksi kerrotaan neljännesmiljoonan valtionavustus sianlihan imagon parantamiseksi. Tällä huikealla summalla toteutettiin Possupedia-sivusto. Aivan kuten Kivelästäkin, myös minusta tuntuu absurdilta, että veronmaksajien rahoja käytetään imagon kohotukseen kaupallisella alalla. Tuolla summalla olisi saanut rahoitettua jonkin kasvatuksellisen projektin maamme nuortten kanssa, joilta määrärahoja jatkuvasti kiristetään esimerkiksi koulutukseen suunnatulla valtion saituudella.

Millaiseen syytteeseen eläinaktivistit joutuvat lokakuun lopussa vastaamaan? Heitä syytetään kymmenestä julkisrauhan häiritsemisestä ja 12 törkeästä kunnianloukkauksesta. Mukana olleelle Karry Hedbergille vaaditaan ehdotonta ja Kivelälle ehdollista vankeutta rahakorvauksen lisäksi. Silti aktivisteja ei syytetä siitä, että heidän kuvamateriaalinsa olisi valheellista. Miten he ovat siis voineet syyllistyä kunninloukkaukseen, jos kunnia on ollut kuvatun kaltainen?

Voisiko kyseessä olla suru verorahojen valumisesta hukkaan, sillä kuinka moni on kuullut Possupedia-sivustosta? Minä ainakin olen kuullut Sikakohusta. Joskus todelliset mediatehot kantavat valtion ja yritysten meikkausoperaatioita pidemmälle. Kivelä ja Hedberg vaikuttavat ainakin minun mielipiteeseeni.

Verkkoversio artikkelista:

Kasvot sikakohun takana

Videomateriaalia aktivistien videoista ja heidän haastattelunsa:

Sikatehtaat.fi

Kammottavaa videomateriaalia Hollannista

Hollannin sikalat

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 11.10.2011 11.04

    Kiinnostava aihe. Valitettavan usein ruokateollisuutta kohtaan asetettu kritiikki muttaa muotoaan jopa rikolliseksi toiminnaksi enkä ainakaan minä ymmärrä syytä tähän. En ollut aiemmin kuullut Possupedia-sivustosta joten kävin katsomassa sivuston. Nyt jo vähän harmittaa, että sen tein ja nyt Possupedia sai yhden ylimääräisen kävijän… Kovinkaan monipuolista tietoa sieltä ei ilmennyt vaan sivusto on nimenomaan lihateollisuuden imagon nostatusta. Surullista, että tälläseen upotetaan rahaa 😦

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: