Skip to content

Sanaleikkejä

12.10.2011

”Minä en tähän sanaleikkiin lähde”, totesi Timo Soini. ”En käytä epäkorrektia ilmaisua, en omasta puolueesta enkä muista ihmisistä.”

Mitä tämä sanaleikki sitten on? Syyskuussa uutisoitiin, että eduskunnan puhemiesneuvostossa oli laadittu kansanedustajille ohjeet, miten puhutella toisia kansanedustajia istuntosalissa ja millaisilla sanoilla on asiallista viitata toiseen puolueeseen tai sen edustajiin. Lisäksi perussuomalaiset jakoivat omille edustajilleen ohjeistuksen, jotta vihapuhe saataisiin karsittua pois.

Julkisuudessa ja erityisesti valtakunnan politiikassa tyylilajien on oltava hallussa. Koko kansalle ei voi puhua kuin omalle kaveriporukalle. Julkisesta kielenkäytöstä jää todisteita, joten omista puheistaan on todella vastuussa jälkeenpäinkin. Tutut ja samoin ajattelevat ehkä ymmärtävät, mitä ihminen tarkoittaa, vaikka käyttäisi kuinka sarkastisia, humoristisia tai pakinatyylisiä sanakäänteitä. Suurille ihmisjoukoille tarkoitetussa viestissä on kuitenkin otettava huomioon se, että vieras ihminen voi tulkita sanotusta tai kirjoitetusta jotain, mitä ei ollut tarkoitus sanoa. Sanavalinnat voivat paljastaa puhujan tai kirjoittajan arvomaailmasta jotain sellaista, joka vaikuttaa tekstin tulkintaan.

Sanaleikkiä näistä puhuttelu- ja vihapuheohjeista tekee se, jos kuvitellaan puheen olevan sananmukaisesti poliittisesti korrektia, jos on vain osattu välttää tiettyjä sanoja. Riitta Uosukainen tiivistää Suomen kuvalehden haastattelussa yksinkertaisimman tavan välttää epäkorrektit sanakäänteet:

”Jos määritellään vihapuhe, niin seuraavana päivänä voidaan keksiä lisää vihapuheita, jotka eivät noudata vanhaa määritelmää, mutta ovat kahta kauheampia. Toisen ihmisen kunnioittaminen pitäisi pitää koko ajan mielessä. Niin vanhanaikaiselta kuin se kuulostaa, olen varma, että ytimeltään hyvät suomalaiset ovat tätä mieltä. Tämä ei liity koulutustasoon vaan sydämen sivistykseen. Sydämeltään sivistynyt ihminen ei puhu neekeriukoista.”

Kunnioitus. Se on ehkä joskus liikaa vaadittu.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: