Skip to content

Tänään koulussa.

12.10.2011

Kuvataidetunnilla annoin oppilaille tehtäviä ja aloin opettamaan yhdeksanvuotiaille koulun digikameran käyttöä. Tyttöpari kuunteli opastustani kiltisti. Seuraavaksi vuorossa olivat pojat kommentoiden, että tuollaisen Canonin olen hallinnut jo pari vuotta; siinähän on vain perussäädöt.

Tehtävän palautuksessa ja kuvien tarkastelussa keskustelimme taas kameran säädöistä. Tyttöjen kuvat olivat tarkkoja ja hyvin sommiteltuja, poikien kuvat epätarkkoja, ei niin tehtävän antoa noudattavia, mutta kylläkin hauskoja ja innostuneesti tehtyjä. Pohdinkin, miten tässä näkyvät nyt sukupuolierot suhteessa koulutehtäviin, mutta yhtä lailla lasten itseriittoinen asenne mediaan. Mieleeni tuli viime perjantaina Mediakasvatuspäivien Ison Pajan luennolta korviini kaikumaan jäänyt kommentti osallisuuden ajan lasten ja nuorten median käytön todellisuudesta: sekä aikuiset että lapset olettavat lasten ja nuorten mediataitojen olevan paljon todellisuutta paremmat. Andrew Keenin mukaan vain luova kärkijoukko erottuu osaamisellaan muista saman ikäisistä, muut osaavat satunnaisesti ja kapeasti jotakin.

Meille opettajille ja kasvattajille riittää siis vielä työsarkaa digiajan natiivien parissa. Mistä sen ajan ottaisi?

Mainokset
One Comment leave one →
  1. toopetuula permalink
    10.11.2011 9.45

    Kirjoituksesi heijastelee juuri sitä ongelmaa, mistä joskus keväällä keskustelimmekin. Me aikuiset kuvittelemme nykyisen ”diginatiivin” sukupolven hallitsevan automaattisesti kaikki mediatekniset välineet ja ymmärtävän median toimintaa. Näin ei vain valitettavasti ole.

    Lasten ja nuorten mediatekninen osaaminen kattaa vain pienen osan nykypäivänä tarvittavista mediataidoista. Vaikka roolipelien pelaaminen verkossa on arkipäivää ei taidot välttämättä riitä esimerkiksi yksinkertaiseen verkkopankkiasiointiin. Itse kaipaisinkin jonkinlaista ”työkalua” erilaisten mediataitojen kartoittamiseen. Tämän kehittämistä voisikin ehdottaa Mediakasvatusseuralle.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: