Skip to content

Kuka Steve Jobs?

16.10.2011
by

Valitsemastani aiheesta vyöryi tieto hyökyaallon lailla kaikkien kuviteltavissa olevien kanavien välityksellä keskiviikkona  5.10. Steve Jobs on kuollut. ”Kuoleman jälkeen australialaisen SR7:n tutkimuksen mukaan Twitterissä julkaistiin 10 000 aihetta koskevaa viestiä sekunnissa, minkä perusteella kuolemaa kutsuttiin kaikkien aikojen verkkouutiseksi.” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs) Kyse lienee siis merkittävästä henkilöstä?

Jos olisi jotenkin pystynyt elämään ilman tietoa tämän miehen olemassaolosta ja googeloisi nimen, paljastuisi ainakin, että häntä käsittelevää materiaalia on bittiavaruudessa kahlattavana noin 189 000 000 tuloksen verran.  Joistain linkeistä varmasti varsin sukkelaan selviäisi vastakkainasettelu kahden it-alan suuren välillä. Kamppailu Steve Jobs luoman Applen ja Bill Gatesin Microsoftin välillä. Bill Gates ei täytä internettiä yhtä mittavalla määrällä osumia kuin Steve, vain noin 13 800 000 tulosta. Stevelle häviää osumissa Jesus Christ noin 120 000 000 ja myös Satan noin 95 800 000 osumallaan. Steven ja Billin, näiden kahden valovoimaisen, innovatiivisen it-miljardöörin välille pyrittiin luomaan pohjoiskorea-mittakaavan henkilökulttia, jossa molemmille sovitettiin sarvia, tai sädekehää päätä koristamaan näkökulmasta riippuen. Billille soviteltiin useasti hiilihankoa käteen, koska pc-koneissa Windows-käyttöjärjestelmällä on käsittämätön markkina-asema. Vuonna 2009 92,2% pc-koneista pyöritti Microsoftin tuotteita. Steven Apple miellettiin vastavoimaksi, tosin uhkaksi Omena paisui vasta viimevuosina.

Steven elämäntyöksi paljastuu heti ensimmäistä Google-osumaa, http://fi.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs,  klikatessa siis Apple. Siitä saa haulla vielä enemmän osumia kuin itse firman isästä, noin 546 000 000 tulosta. Wikipedia paljastaa, että Applen graafinen käyttöliittymä ja laitteet mullistivat koko tietokonemaailman. Applelta potkut saatuaan Jobs loi toisen menestystarinan ostamalla Lucasfilmin tietokonegrafiikkapuolen viiden miljoonan dollarin hinnalla. Pixarista muodostui  Steven  elämän toinen suuri saavutus. Pixar räjäytti pankin vuonna 1995 ensimmäisellä täysin tietokoneella tehdyllä kokoillan animaatiolla Toy Storylla, joka tuotti maailmanlaajuisesti 360 miljoonaa dollaria.

Palattuaan Applelle 1990-luvun lopussa Steve luotsasi senkin kohti uskomatonta menestystä. Yhtiön laitteissa oli ensisijalla käyttäjäkokemus. Tyylikkäät, silmää ja kättä miellyttävät tuotteet, hienolla ja helppokäyttöisellä sisällöllä. Laitteista iMac palautti firman voitolliseksi vuonna 1998. Sen jälkeiset tuotteet  iPod, iTunes ja sittemmin läppärit, iPhone sekä iPad ovat nostaneet Applen uskomattomaan kiitoon. 2011 Apple pusersi entisestä markkinajohtajasta Microsoftista mehut ulos. Pc-koneiden myynnin laskiessa, Mac-koneiden myynti kasvoi 28% (HS 9.10.). Menestys on helppo huomata Helsingin keskustan katukuvassakin. Kluuvin uuden kauppakeskuksen avajaisissa 14.10. sai kaupunkimme keskusta jo kuudennen Apple-myymälänsä.

Bill Gatesin Microsoftin Windows dominoi edelleen pc-maailmassa. Useimmissa pc-koneissa toimiva käyttöjärjestelmä on tehnyt yhtiön perustajasta yhden planeettamme varakkaimmista ihmisistä. Microsoftin miltei monopolimainen asema on aiheuttanut paljon aiheellistakin kritiikkiä firman perustajaa ja sen tuotteita kohtaan. Sittemmin Bill onkin keskittynyt hyväntekeväisyyteen Bill ja Melinda Gates-säätiön kautta, http://fi.wikipedia.org/wiki/Bill_ja_Melinda_Gatesin_s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6, joten vaikka hänelle usein pirunsarvia onkin soviteltu päähän, ei hän ihan läpeensä voi olla mätä?

Steve Jobs elämään voi pureutua 24.10. ilmestyvän Otavan julkaiseman Walter Isaacsonin elämänkerran kautta. Hän ei mahdollisesta hyväntekeväisyystoiminnastaan ole tehnyt niin suurta numeroa kuin pahin kilpakumppani. Applen suljettu ympäristö on herättänyt myös närää. Se on markkinoitu käyttäjän kannalta parhaaksi ratkaisuksi, mutta bisneksellekin tuo seikka tekee hyvää. iStore myy sisältöä yksinoikeudella kasvavalle joukolle Apple-tuotteita puhelimista tietokoneisiin.  Bisnes omenatarhassa on ainakin paremmalla tolalla kuin aidan toisella puolella. Nyt Apple on menettänyt visionäärinsä, joten elämäntyö jää muiden käsiin. Kuinka kauan omenatarhassa korjataan satoa ja luodaan uusia lajikkeita kuluttajan nautittavaksi? Urheilutermein ilmaistuna, aika näyttää.

Steve Jobsin elämäntarina hänen itsensä kertomana löytyy esimerkiksi Stanfordin yliopiston valmistautumisseremonian yhteydessä pidetystä puheesta vuodelta 2005 osoitteesta: http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc&feature=player_embedded#!

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: