Skip to content

Kaikkihan tämän osaavat

10.11.2011

Tämän päivän nuoret vastaanottavat tietoa paljon enemmän erilaisten tiedotusvälineiden kuin luentojen tai läksyjen kautta. Totuus medioiden vastuusta ja roolista yhteiskunnassamme on heille kuitenkin hyvin epäselvää. Ainakin omassa lähipiirissäni olevat nuoret aikuiset ovat lähes autuaan tietämättömiä esimerkiksi Wikipedian sisällön syntytavoista ja käyttävät sitä lähes kuin perinteistä tietosanakirjaa. Jonkinlainen perusasiat sisältävä tietoisku medioiden rakenteista, vaikutteista ja vastuusta olisi todella tarpeellinen. Lisäksi kaipaisin avointa keskustelua siitä, kuka vastaa tiedotusvälineiden ja eri verkkopalvelujen sisällön tuotannosta. Myös omistussuhteiden ja muiden kytkentöjen avaaminen voisi olla valaisevaa. Edelleenkän kaikki se, mitä lehdessä kirjoitetaan ei ole totta!

Kouluilla ja opettajilla on tärkeä tehtävä ohjata tulevia sukupolvia valistuneiksi mediakuluttajiksi. Joka päivä opettajat varustavat oppilaitaan yhä paremmilla eväillä elämään tiedostavina ja vastuullisina kansalaisina. Tässä tehtävässä myös opettajan omat mediavalmiudet joutuvat usein koetukselle. Mielenkiintoista olisikin tietää, kuinka paljon ja minkälaisia mediakasvatusvalmiuksia tuleville opettajille tarjotaan tällä hetkellä opettajakoulutuksen yhteydessä. Vai eletäänkö sielläkin tämän päivän mediakuplassa: kyllähän kaikki nämä jo osaavat?

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 20.11.2011 17.42

    Olen samaa mieltä, että ehdottomasti pitäisi olla avoimempaa keskustelua siitä, kuka omistaa minkäkin median ja niihin liittyvistä tarkoitusperistä! Veikkailisin, että kouluissa aiheesta puhutaan varmaankin printtimedian kautta, mutta en tiedä kuinka paljon aihetta käsitellään verkkomedian näkökulmasta. Tietääkö kukaan muu?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: