Skip to content

Mediakasvatus

10.11.2011

Suomenkieli on sitten hankalaa! Ja koko sana mediakasvatus on mielestäni jollain tavalla nurinkurinen. Tai oikeastaan tuo loppuosa ”kasvatus” on se, mikä minua tökkii. Mieleen tulee automaattisesti autoritäärinen, ylhäältä alaspäin suuntautuva ”pakottaminen”. Ja siitähän tässä ei tietysti ole ollenkaan kyse vaan asioiden tutkimisesta, löytämisestä ja monien toimintojen uudenlaisista, helpommista ratkaisuista. Ruotsalaiset ne osaavat tämänkin: mediekunskap. Tuossa sanassa viitataan siis suoraan taitoihin ja kompetenssiin ja sanaa ”mediefostran” käytetään hyvin harvoin. Itse olen nähnyt sen ainoastaan Suomessa ruotsinkielisten koulujen opetussuunnitelmissa.

Kun mediakasvatuksen tavoitteena on teknisen osaamisen ohella lisätä tietoisuutta median vaikutuksesta asenteisiimme, sen vallasta ja vastuusta tai vastuuttomuudesta, on mielestäni kyse aivan jostain muusta kuin ”kasvattamisesta”. Nykyinen mediamaailma antaa jokaiselle oikeuden tulla kuulluksi ja näkyväksi. Tämän mahdollisuuden hyödyntämiseen tarvittavat tiedot ja taidot pitäisivät olla myös kaikkien saatavilla. Koulumaailmassa asian merkityksellisyys on jo sisäistetty ja mediataitoja opetetaan useiden eri oppiaineiden yhteydessä. Tulevaisuus on siis turvattu, mutta entä tämä hetki? Nykyisessä aikuisväestössä on paljon ryhmiä, jotka jäävät tässä mediayhteiskunnasta lähes kokonaan ulkopuolisiksi. Mitkä olisivat ne mediakasvatuksen keinot ja työvälineet, jolla saisimme myös nämä ihmiset näkyviksi ja kuuluville jo tänään?

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 10.11.2011 18.53

    No niinpä! Itsekin mielummin puhuisin vaikka ”mediataidoista” kun ”mediakasvatuksesta”. Ja lisäksi kun tuo kasvatus-sanana tuo mieleen enemmän lapsiin kohdistuvan päämäärän. Sosiaalista mediaa hankkeessani pyöriteltyäni olen myös pohtinut mitä ovat sosiaaliset mediataidot. Ovatko ne pelkkää välineosaamista vai voiko osaamattomuutta vähentää hyvillä sosiaalisilla taidoilla?

    Tällä hetkellä olen sitä mieltä, että kyllä voi. Vaikka apua ei olisi mailla halmeilla sosiaalisen median kautta löytyy apu ongelmaan kun ongelmaan! Kunhan vaan osaa käyttää somea 😀

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: