Skip to content

Mediagekkojen heimo

16.11.2011
by

Madagaskarin päivägekko lepää rentona puunoksalla lämpimässä terraariossaan. Se seuraa vaivihkaa kulhossa olevaa pikkusirkkaa. Sirkka viihdyttää liskoa tietämättään.

Toisin kuin media, joka viihdyttää meitä kysymättä lupaa ja rajoittamattomasti. OFF-napin painaminen myöhään illalla on kuin koneen ja ihmisen välistä hidasta eloonjäämiskamppailua. Torkahtelu osoittaa koneen voiman. Nukahtaminen on sille voitto. Ja kisa kovenee. Eri kanavien ohjelmatarjonta on jo pitkään ylittänyt kaikki mahdollisuudet seurata puoliakaan siitä mitä haluaisi. Tallennuslaitteet paukkuvat äärirajoilla. Mutta ihminen yrittää, ettei media vain hylkäisi häntä. Ja sitähän se ei helposti tee, vaan haluaa sinut kokonaan – mutta hinnoiteltuina paloina. Kanavat käyvät yhä kiihtyvämpää kisaa siitä, kuinka paljon he ihmisiltä saavat aikaa eli rahaa. Kanavapaketit on räätälöity hienosti eri ”kohderyhmille” eli heimoille.

Heimo voi olla yksilö, yhteisö. Usein se on perhe, joka budjettiin katsomalla voi (yleisradiokanavien tukehtumisen jälkeen) ostaa halutessaan vain ”urheilua ja viihdettä” tai ”uutisia ja dokumentteja” sekä sen pakollisen yötä päivää pyörivän lastenkanavan. Eihän sitä nyt koko ajan katsota, sanovat heimoäidit ja -isät. Heimoilla on omat riitit ja he ymmärtävät vain toistensa ohjelmia – seuraavathan he samoja itsekin –  ja viihtyvät vain toistensa seurassa, jos ohjelmien seuraamisilta ehtivät.  Turvallista ja taloudellista.

Ihminen yrittää yhä sitkeämmin, lähes epätoivoisesti valikoida itseään eniten miellyttävän sirkkalajin, joka viihdyttää häntä vain silloin kun hän haluaa. Kannattaa pitää huolta siitä, ettei sirkka kiipeä puuta pitkin niskan päälle – niinkin voi käydä. Parhaassa tapauksessa madagaskarin päivägekko elää terraariossaan vuosikymmeniä, kunhan loisteputket ja lämpö pitävät sirkkasaaliin hengissä. Ja samalla ihmisestä kehittyy hyvää vauhtia taitava mediagekko, jonka toinen silmä tuijottaa television maksukanavaa ja toinen surffaa netissä. Loisteputken valoa ja lämpöä kun löytyy joka kodista. Sama se mitä naapurigekon terraariossa tai siellä Madagaskarilla oikeasti tapahtuu.

Teksti: Anita

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: