Skip to content

Kulutusjuhlaa

20.11.2011
by

Kohta se on taas ovella, joulu. Joka vuosi se tuntuu tulevan aikaisemmin ja aikaisemmin, kun postiluukusta alkaa tippua jouluisia mainoksia ja marketit pitkittävät aukioloaikojaan. En vastusta joulua. Olen oikeastaan aika jouluihminen, joka nauttii kynttilöistä ja jouluisista mauista ystävien ja perheen parissa. Jouluun liittyvät kuluttaminen ja stressi ovat taas aiheita, jotka hämmentävät minua.

 

En yritä edes väittää, että en olisi mainonnan uhri. Kehitän itselleni tarpeita joita ei oikeasti ole, ja ihan vain mainonnan takia. Sosiaalinen media on muuttanut piilomainonnan yhä ovelammaksi, koska esimerkiksi blogimaailman kautta on erittäin helppo joutua piilomainonnan kohteeksi. On myös helpompi uskoa toisen kuluttajan mielipiteeseen eri tuotteista kuin kasvottoman mainostajan. Toisaalta voihan tämä auttaa kriittisessäkin ajattelussa, mutta uskallan väittää, että netissä surffailu enemmin lisää ostostarpeita kuin vähentää sitä.

 

Kuluttajalta tämä vaatii jonkun verran tarkkuutta. Välillä tuntuu siltä, että pitää pysähtyä miettimään, että määritänkö itseäni sen mukaan kuinka kulutan? Valintoja voi toki tehdä ostamallakin, mutta haluanko sen määrittävän millainen olen, niin ei. Ensi viikon perjantaina eli 25.11. vietetään älä osta mitään -päivää. Aiheesta tehdään aivan varmasti vielä Facebook-tapahtuma, jonka ruksittamalla myös moni yrittää määrittää itseään. Ehkä aihetta olisi hyvä muistaa useamminkin kuin kerran vuodessa. Itse ilahduin erityisesti tämän viikon perjantaina siitä, että nuorisotilallamme nuori poika neuloi kaulahuivia mummonsa opetuksilla ensimmäistä kertaa elämässään. Kaulahuivin hän ajatteli antaa ystävälleen joululahjaksi. Varmasti parempi lahja kuin mikään mainostettua joulun hittilahjatuote.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: