Skip to content

Kukaan ei katso tositelevisota

30.11.2011
by

Osallistuin viime viikolla mediakasvatusseminaariin, joka järjestettiin Oulun kansainvälisen lasten ja nuorten elokuvien festivaalin yhteydessä. Seminaarissa puhuttiin suurimmaksi osaksi elokuvasta sekä televisiosta mediakasvatuksessa. Siitä, kuinka televisiosta tuli suurten tunteiden media, oli puhumassa mediatutkija Veijo Hietala. Hietala toimii Turun yliopistossa elokuvatutkimuksen lehtorina ja hän on tutkinut paljon tositelevisiota. Hietalan puheenvuoro herätti minussa paljon ajatuksia.

Tositelevisiota kritisoidaan valtavasti, eikä kukaan myönnä sitä katsovansa. Ihmettelin viime syksynä, miten suurta vastustusta Big Brother aiheuttaa ihmisissä. Kun Suomen Big Brotherin kuudes tuotantokausi alkoi pyöriä, perustettiin nettiadresseja sen lopettamisen puolesta sekä vastustusryhmiä sosiaaliseen mediaan. Miten tähän ollaan tultu?  Veijo Hietalan mukaan 1990-luvulla kritisoitiin saippuaooppera-sarjoja, eikä kukaan halunnut myöntää katsovansa esimerkiksi Kauniita ja Rohkeita, kun taas tänä päivänä tv-ohjelmista suurin kritiikki kohdistuu tositelevisio-ohjelmiin. Saippuaoopperoita seuraavat on jätetty rauhaan.

Aina tulee uusia kritisoimisen aiheita. Saippuaoopperat eivät anna todellista kuvaa elämästä, kun taas tositelevisio paljastaa liikaa ja menee liian lähelle ihmistä. Veijo Hietalan mukaan olemme sosiaalisia olentoja, joten on luonnollista tarkastella muita ihmisiä ja heidän toimintaansa eri tilanteissa. ”Alun perin elokuvat veivät meidät toisten ihmisten maailmaan, nyt saman tekevät tositelevisio-ohjelmat. Näyttelijöiden sijaan tarjolla on oikeita ihmisiä ja oikeita tunteita”, Hietala kertoi Suomen Kuvalehdelle antamassaan haastattelussa (30.11.2009).

Minusta on mukava välissä leimautua tirkistelijäksi, enkä häpeä kertoa, että seuraan silloin tällöin myös Big Brotheria ja Kalajoen Hiekkojakin. Olin myös seminaarissa vähemmistöä, joka myönsi katsoneensa amerikkalaista Cheaters-ohjelmaa. Tekeekö se minusta huonomman ihmisen? No ei. Takarivistä joku pomppasi pystyyn, ja ihmetteli, mihin me tarvitaan Cheatersin kaltaista sosiaalipornoa. Siinäpä vasta kysymys; en usko että tarvitaan, mutta sitä joka tapauksessa tehdään.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 30.11.2011 19.35

    Huomasimme jännän jutun viime viikolla, kun vedimme mediapäivää seitsemäsluokkalaisille. Harva tunnisti enää termiä TosiTV! Näköjään nuorille on olemassa enää vain televisio-ohjelmia ilman sen suurempia kategoriointeja. En tiedä pitäisikö hieman huolestua…

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: