Skip to content

Kännykkä mediakasvattajana

5.12.2011

 

Nyt tuntuu siltä, että aivojeni harmaa alue on kasvanut tai lähtenyt täyteen kasvuun.

Viestejä vievät ja vastaanottavat soluhaarakkeet kasvavat yleensä miehillä myöhemmin, mutta kai sitä voi tapahtua tällaisen keski-iänkin ylittäneen naisihmisen aivokapasiteetissa?Olen tehnyt niin monta uutta innovaatiota omaan elämääni, että en olisi voinut kuvitella tätä tapahtuvaksi.

Mietin monelta kantilta uuden puhelimen hankintaa, kollegat kun ovat hehkuttaneet omia iPhonejaan ja älypuhelimiaan jo pitkään. Helppokäyttöisyys ja ladattavien ohjelmien runsaus on ihmetyttänyt. Uusien laitteiden opetteluun menee aina oma aikansa. Androir, symbian, sovellutukset, market ynnä muut käsitteet ovat pyörineet päässäni kuin ruletti. Kuinka kauan mennee näiden kaikkien selvittämiseen?

Uusi puhelimeni on mahdollistanut ihan uudenlaisia työskentelytapoja. Entiseen aikaan istuessani kahvilassa tai jossakin lääkärin vastaanotolla, valitsin mahdollisimman syrjäisen paikan odotteluun ja hamstrasin ison kasan ennen näkemättömiä lehtiä itselleni. Blokkailin lehdistä mielenkiintoisia reseptejä, uusia ideoita opetukseen tai omiin luovaa mielikuvitusta vaativiin juttuihin. Sopivan jutun nähtyäni repäisin sen salaa irti. Hyvässä lykyssä saatoin nyysiä koko lehden kassiini. Ja kaiken lisäksi olen tätä samaa tekniikkaa opettanut omille maskeeraajaopiskelijoilleni.

Nyt uuden puhelimen myötä ei tarvitse enää tehdä näitä salaisia operaatioita. Otan vain puhelimen tyylikkäästi esiin ja käytän sitä kamerana ja skannerina ja kuvaan kaiken mielenkiintoisen mitä ikinä missään lehdessä näenkin. Oi, mikä vapautus.

Viimeksi kirjastossa käydessäni kuvasin kännykällä uusienmielenkiintoisten kirjojen kansia, ja esittelin niitä illalla opiskelijoilleni tyylihistorian tiedonlähdeaineistoiksi.

Toinen hieno ominaisuus puhelimessa on relax and sleep ohjelma. Siitä löytyy yli viisikymmentä ääntä jotka auttavat rentoutumaan ja nukahtamaan. Oikeastaan minun ei tarvitse tehdä muuta kuin lukea relax and sleep niin jo alkaa väsyttää. Sillä lailla ne aivot nykyään toimii. No okei, jotkut äänet ovat ihan hirveitä. Kissan kehräämien kuulostaa siltä kuin isoja kiviä vierisi mäkeä alas. Ääni ei mitenkään voita oikean kissan kehräämistä.

Myös reseptiohjelma on ihan vertaansa vailla. Päivittäisen eineen keksiminen on monesti työn takana.  Nyt vaan puhelin käteen ja selaamaan. Yhdestätoista eri kategoriasta löytyy vaikka mitä. Holiday recipes oli ylläri, halloween herkkuja. Laitoin heti aamiaiselle tarjolle punaisista omenalohkoista tehtyjä siivuja joiden väliin tuli valkoisia vaahtokarkkeja. Kyllä oli hauskaa.

Työni puolesta kuljen julkisilla ympäri Helsinkiä teatterikeikoilla ja aikataulut ja reitit kulkevat kännykässä vaivattomasti.

Juna- ja bussimatkat sekä kaikenlaiset turhat odottelut sujuvat nykyisin rattoisasti puhelimen kanssa. Sosiaalista mediaa tulee selattua useampaan kertaan päivässä, kun sukkuloin eri työtehtävien perässä julkisissa liikennevälineissä.

Hesarin pääotsikot kulkevat koko ajan mukana, vaikka ei olisi lehteä ehtinyt aamulla avatakaan.

Vielä kun oppisi miten kalenteri ja puhelin toimisivat yhtaikaa? Pakko niin kauan kantaa isoa opettajan päiväkirjakalenteria mukana.

Säänkin näkee  helposti, ei tarvitse heti aamusta nousta ikkunasta kurkkimaan.

Jonkinlainen beauty -ohjelma kun vielä löytyisi, ripsien ja kynsien huoltoon, niin ei olisi mitään hätää.

 

 

 

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: