Skip to content

Sosiaalinen media opetuksessa

5.12.2011

Innostuin mediakasvatuksesta niin paljon että ilmoittauduin kahdelle sosiaalisen median luennolle Mediakeskukseen.

Ensimmäisen piti Teemu Arina. Hän hehkutti sosiaalisen median mahdollisuuksista oppimisessa. Ostin koko hoidon, presentaatio oli kuin uskonnollisesta herätysliikkeestä. Mahtavat ääniefektit ja kuvien nopeat leikkaukset olivat dynaamisia kuin nykyelokuvissa.

Sosiaalinen media mahdollistaa oppimisen globaalisti. Tietotyöntekijänä voit olla tekemisissä ympäri maailmaa, kenen kanssa tahansa, joka on kiinnostunut samoista asioista kuin sinä itse. Työn tekeminen on muuttunut totaalisesti. Työn luonne on tilannekohtaista, useita tehtäviä tehdään kuitenkin samanaikaisesti. Yhteen ongelmaan voi olla useita erilaisia ratkaisuja. Opettaja ei ole enää tiedon lähde, hän on kuraattori joka ohjaa löytämään oikean tiedon. Henkilökohtaiset pilvipohjaiset oppimisympäristöt kuulostivat suorastaan raamatulliselta. Arina käyttää sosiaalista mediaa vain ammatillisiin tarkoituksiin. Hän ei välttämättä tiedä bisneskumppaneidensa sähköpostiosoitteita tai puhelinnumeroita lainkaan. Yhteydenotot hoidetaan sosiaalisen median kautta paljon kätevämmin ja nopeammin. Arinan mielestä ei ole mitään järkeä oppia kolmea vierasta kieltä huonosti, kun kännykällä voi kääntää reaaliajassa puhetta. Yleissivistyksen ja järjen puutetta on se, että luulee tietävänsä kaiken, ei ole enää mitään opittavaa.

Toisen luennon pitäjä oli Miika Salavuo. Esitystekniikka oli paljon opettajamaisempaa. Hän kouluttaakin opettajia Jyväskylässä. Tietotyö tuli hänenkin luennossaan hyvin esiin. Globaalissa maailmassa oman heimon löytäminen on avain tietoon. Kouluissa pitää opettaa nykypäivän taitoja. Kukaan ei tiedä huomisesta tai mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Elinikäisen oppimisen taidot, oppimaan oppiminen, kriittinen ja mukautuva ajattelu ovat tulevaisuuden pedagogiikkaa. Koulun oppimiskulttuurissa ja sosiaalisen median käytössä on paljon samoja piirteitä. Salavuon mielestä opettaja on taitava, ovela tarinankertoja joilla motivoidaan opiskelijat. Oma-aloitteisuus, moninaiset vuorovaikutus- ja informaatiotaidot ovat ensiarvoisen tärkeitä työelämässä. Sosiaalisen median käyttö tuo toisen näkökulman ja oppimisesta tulee prosessi, ei tuote. Tiedon avoin jakaminen on sosiaalisempaa, toimijalähtöistä ja läsnäolo näkyvämpää.

Molemmilla luennoilla kuultiin myös kritiikkiä. Teemun esityksessä kommentoitiin: ”Mihin katoaa yksilöllisyys?” Joku vanha sosiaalidemokraatti penäsi: ”Mihin katoaa yhteisöllisyys?” Toinen huolestui: ”Mitä jos laite katoaa tai hajoaa?” Miikalta kysyttiin:” Miten saa opiskelijat pysymään aiheessa, jos heille annetaan liikaa vapauksia tiedonhakuun?” Näihin ei voi sanoa muuta kuin: ”Niinpä”.

Tässä voi vain todeta, kaikkia perustaitoja pitää kuitenkin opetella ja sitten vielä sopeutua siihen että uutta tulee koko ajan lisää joka täytyy liittää aiempiin käsityksiin. Kuka olisi uskonut kaksikymmentä vuotta sitten, että parturi-kampaamoliikkeissä laitetaan hiuksia yksi kerrallaan takaisin päähän! Siitä huolimatta vanha hiustenleikkaus ei ole kadonnut mihinkään.

Itse mietin millaisia uusia tapoja olisi, joilla voisin motivoida opiskelijoita paremmin nykytyöelämän varalle. Miten voisin opettaa kädentaitoa verkossa? Sosiaalista mediaa on helppo käyttää kaikessa opetuksessa hyväksi. Jos vain onnistuu opiskelijat siihen suostuttelemaan. Verkostoituminen ja ajatusten vaihto on ihanaa. Osa ”vanhemmista” opiskelijoista on kaikkea sosiaalista mediaa vastaan. Tietokonetta pidetään pahana asiana. Pahempana kuin televisiota, joka vasta onkin yksisuuntainen vehje.

Joka tapauksessa, tulen varmasti seuraamaan Teemu Arinaa ja Miika Salavuota tästä eteenpäin.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: