Skip to content

Luokat palaavat

6.1.2012
by

Viime vuonna on tainnut olla entistä enemmän mediajuttuja yhteiskuntaluokista. Niistä saa siis taas puhua ja niiden olemassaolo tunustetaan. Viimeisin mediapläjäys taitaa olla sosiologinen tukimus tv:n katsomisesta ja luokkaeroista (http://www.hs.fi/kulttuuri/Tutkimus+tosi-tvst%C3%A4+Ylemm%C3%A4t+luokat+inhoavat+alemmat+katsovat/a1305552352570). TV:n katselu on tutkijan mukaan ”sosiaalisesti eriytynyttä”.

Paljon tv:tä katselevat eivät kuluta muuta kulttuuria ja mediaa ja ovat poliittisesti passiivisia. Valtaosa heistä on kouluttamattomia alle 35-vuotiaita. Yhteiskunnallisesti huono-osaiset suosivat tosi-tv:tä, joka on hyväosaisten inhokki. Korkeasti koulutetut ja hyväosaiset katsovat muutenkin tv:tä vähemmän kuin muut. On pari ohjelmaa, jotka tavoittavat katsojia luokasta riippumatta: Avara luonto ja Uutisvuoto.

Mitä tähän vastaa mediakasvatus? Ei ainakaan sovi jäädä kylmäksi nuorten passivoitumisen suhteen. Viihdettä tietysti tarvitaan, mutta lisäksi pitäisi nuorille  (ja aikuisille) syttyä halu seurata omaan elämään vaikuttavia ajankohtaisia ja yhteiskunnallisia asioita. Tekisi mieli huutaa: kenen on vastuu?! Kaikkien, myös voittoa hamuavien tv-pomojen ja katsojalukuja kyttäävien ohjelmahankkijoiden ja -tuottajien.

 

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: