Skip to content

Mikä kannattaa?

3.1.2013

Joka kevät kymmeniä tuhansia peruskoulun päättäviä nuoria esittää opolle kysymyksen ”Mitä minun kannattaisi tehdä isona?” Luku on moninkertainen, jos mukaan lasketaan lukion, ammatillisen tai korkea-asteen koulutuksen päättävät tai jo päättäneet nuoret. Usko koulutuksen voimaan ja valintojen kannattavuusnäkökulmaan on suuri.

Mutta mitä opo vastaa, kun isoa osaa ammateista, joihin ammattitaitoa muutaman vuoden kuluttua tarvitaan, ei vielä tänään ole olemassakaan. Tai miltä 15+ vuotiaasta  kuulostaakaan tieto, että vähintään 7-8 ammattia tulisi työuran aikana ottaa haltuun, kun taskussa ei vielä ole ensimmäistäkään. Tai, että syrjäytymisvaara on todellinen ilman ammatillista koulutusta.  Toisessa vaakakupissa media tarjoaa satutarinoita idolsien, talenttien ja huippukokkien näkökulmasta tai relity-elämää hamstraajien, painonpudottajien ja vankiloiden maailmasta. Ovatko Oikotie.fi:n  vaihtoehdot Pilviarkkitehti, BI-konsulttioppilas , Senior partner, Keittiötaiteen moniarkkitehti, Käsilumityöntekijä tai Controller muiden avointen töiden rinnalla realistisimpia ja houkuttelevampia? Osaako opo innostaa vai lannistaa keskimäärin sen yhden, kahden  tunnin aikana, jota hän ehkä tulevaisuuttaan pohtivaa nuorta henkilökohtaisesti tapaa? Sen tiedän, että moni opo, jonka omat lapset ovat päätöksenteon edessä olevia nuoria, ovat huokaisseet ja ihmetelleet nuorten selviämistä informaatiotulvan keskellä kun heillä ei ole ”omaa koti-opoa”. Pitäisiköhän tähän asiaan tarttua muidenkin kuin opojen ja lopettaa skenaarioilla leikittely julkisuudessa.

Mainokset
One Comment leave one →
  1. tarinatassu permalink
    14.4.2013 0.51

    Tärkeä aihe. Omilta kouluajoilta muistan, että lukion opo oli historian opettaja, jota ei juurikaan opona toimiminen kiinnostanut. Monet löytävät oman juttunsa vasta kun yksi tutkinto on jo tehty ja työuraakin takana, oma polku rakentuu vähitellen monista osasista. Jollekin toiselle selkeä ammatinvalinta on helppoa jo peruskoulun jälkeen. Todella haastava tehtävä tuo opon työ ja toivon, että siihen panostetaan paremmin kuin omina kouluaikoina.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: