Skip to content

Voi tuota sääuutisointia!

12.4.2013
by

Talven aikana olen usemmakin kerran nähnyt rehellisesti punaista sääuutisoinnin otsikoiden kohdalla. Iltapäivälehtien osalta olen yrittänyt ymmärtää, että se on heidän lehtiensä tyylin mukaista, mutta että päivälehdet ja jopa tv-uutisetkin sortuvat samalle linjalle.

“Antikevät”

“Lumikaaos”

“Hirveät pakkaset”

“Ilmatieteenlaitos kehoittaa välttämään ulkona liikkumista”

Siinä jotain otsikoita tai otsikoissa esiintyneitä termejä talven varrelta. Kukahan näitä ilmaisuja oikein kehittää?

Otsikko “hirveät pakkaset” liittyi juttuun, missä kerrotaan, että seuraavalla viikolla lämpötila laskee -16°. Ei tuo lukema edes ole mikään kova, -25° ja siitä alaspäin on kova pakkanen. Ja näitä oikeasti kylmiä lukemia on valtaosassa Suomea useinkin. Hymyilyttää tuo uutisointi. Onko se suunnattu vain ihan eteläisimmän Suomen asukeille….

Ja otsikon perusteella tuo ulkona liikkumisvara lienee aiheuttanut sydämentykytyksiä useamallekin. Jutun kun luki, niin kyseessä oli Ruotsin ilmatieteen laitoksen antama varoitus kansalaisilleen. Eiköhän otsikkoon olisi mahtunut vielä tuo maankin nimi näkyviin.

Sääuutisointi herättää muissakin tunteita. Googlasin tuossa hakusanalla sääuutisointi, niin löytyy niin Forecan kun yksityisten kansalaisten kannanottoja uutisoinnin tasoon. Kohu-uutisointi taitaa olla päivän tyyli, mutta miten sitten uutisoidaan, kun oikeasti tulee joku todellinen säätilanne, joka aiheuttaa vaaraa kansalaisille. Moni saataa reagoida otsikkoon vaan ajatuksella: taas joku turha kohuotsikko.

Sää on toki hyvä keskustelun aihe ja uutisoinnin aihe, mutta siinä voisivat yrittää kaikki mediat pidättäytyä ihan asialinjalla. Suomen ilmastoon kuuluvat lumi, pakkanen, tuuli ja vesisade. Joskus niitä kaikkia on enemmän ja joskus taas vähemmän. Hyvä olisi sääuutisoinnissa noiden isojen medioidenkin muistaa, että ihan eteläisimmän Suomen sääuutisointia ei voi ehkä kohdentaa koko maata koskevaksi.

Ilmoja pitelee ja Suomen kesä on tunnetusti vähäluminen 🙂

 

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: