Skip to content

Yliarvostetut blogit

12.4.2013
by

Usein koulutuksissammekin on kuultu, kuinka blogit ovat se tämän päivän juttu ja kaikkihan niitä pitävät tai seuraavat. Itse en ole ollut niinkään vakuuttunut blogien auvoisuudesta ja suosiosta. Sellaistakin käsitystä on esiintynyt, että tämä olisi juuri se nuorten juttu. Käytännössä olen törmännyt siihen todellisuuteen, että ei nuo blogit niin kova hitti ole nuorten keskuudessa.

Yhtenä vuotena kokeilimme mediapajan ja oppilaanohjauksen yhteistyönä tet-raportin tekemistä blogina. Tet-raporttiin oli tietyt ohjeet ja tiettyjä kysymyksiä, joihin siinä piti vastata. Paperisen version sijaan annoimme heille mahdollisuuden tehdä tuo koneella blogimuodossa. Ei ollut kovin onnistunut kokeilu. Oppilaat kirjoittivat sinne pari sanaa päivästä eivätkä suinkaan joka päivä vaan vasta seuraavalla viikolla oppitunnilla. Heille tuo blogi ei ollut mikään hittijuttu vaan pitivät sitä kovinkin tyhmänä tapana tehdä tet-raportti. Kokivat sen paperisen version tekemisen helpommaksi.

Tuosta kokeilusta on nyt muutama vuosi ja blogityökalut ovat tänä aikana kehittyneet ja blogin pitäminen olisi helppoa. Kyselinkin siis oppilailtani blogeista, sillä halusin selvittää, onko se blogi nuorten juttu. Näin kun aina väitetään.

Teetin kyselyn tietotekniikan ja mediapajan opetusryhmissä. Kyselyssä vastattiin kyllä tai ei kysymyksiin ”Seuraatko säännöllisesti jotain blogia/blogeja?”, ”Pidätkö itse blogia/blojega?” ja varmistukseksi vielä kysyin ”Tiedäthän, mkä blogi on?”. 42 vastaajaa ovat iältään 14-16-vuotiaita. Kaikki vastaanneet tietävät, mikä blogi on. 33% seuraa säännöllisesti jotain blogia/blogeja, vajaa 10% pitää itse jotain blogia tai blogeja. Blogia pitäneistä 75% oli tyttöjä, 25% poikia.

Kyselyn tulos vahvisti omia näkemyksiäni siitä, ettei se blogi ole ihan kauhean suuren joukon juttu. On heitä, joille se on hyvä itseilmaisun väline ja seuraajiakin löytyy. Mutta valtaosalle se taitaa olla samanlainen kohde kuin minulle. Jos haussa löytyy esim. hyvä käsityövihjeblogi, niin käyn sen silloin lukaisemassa, mutta en minä sitä blogia säännöllisesti ala seurata.

Meilläkin oli kurssilla puhetta, että raportoisimme kehityshankkeistamme blogissa. Eli kirjoitamme sinne kirjoituksen hankkeesta ja sinne se sitten jää kellumaan bittiavaruuteen odottaen, että joku sen sieltä bongaa. Ainakin meidän kehityshankkeen osalta ongelmaksi tulee se, ettemme esimerkiksi voi julkaista oppilaiden hankkeessa tekemiä tuotoksia ilman huoltajien julkaisulupia. Ja onko blogin kannalta hyvä, että sinne julkaistaan juttuja nyt eikä sitä sen jälkeen ylläpidetä tai päivitä…

Blogit on blogeja pitävien ja seuraavien mielestä varmaan hyvä juttu, mutta onko se kuitenkaan kaikkeen sopiva. Itseilmaisun välineeksi kyllä, mutta esimerkiksi raportointiin…..enpä tiedä.

Ja kuten arvata voitte, tämä blogikirjoitustehtävä ei minua ihan suuresti innostanut. Ilmaisen itseäni mielummin livemuodossa ja puhuen 🙂

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. jaasih permalink
  13.4.2013 17.55

  Jotenkin olen niin samaa mieltä!

 2. annenwp permalink
  28.5.2013 15.56

  Voi olla, että huutelen tyhjään bittiavaruuteen, kun tämankin blogin osalta tämänhetkiset osallistujat ovat muissa puuhissa… mutta kuitenkin: Olen viistosti eri mieltä. Pidän blogia pitävien oppilaiden määrää mielenkiintoisena enkä pienenä ollenkaan.

  Jos blogi joskus olikin digipäiväkirja, sen käyttö on siitä laajentunut valtavasti. Vaikka sitä paljon käytetään omien ajatusten ja tekemysten julkistamiseen, ajattelen kuitenkin blogia enemmän yhtenä julkaisukeinona, -tapana tai -alustana, joka käy tiettyihin tarpeisiin paremmin kuin toisiin.

  Blogin voi vääntää moneksi ja olen kuullut yhteisöllisestikin toimivista systeemeistä. Meissä monissa asuu kuitenkin pieni sanansuoltaja ja blogi toimiin mainiosti paikkana, jossa voi pakinoida, tilittää ja pauhata mielipiteitään, rakentaa kuvakertomuksia ja sukukronikoita. Ja tästä aasinsilta takaisin alkuun, blogia pitävien oppilaiden määrään. Oilsiko se myös kuvaava prosentti niille, joilla ylipäätään on tarvetta tarinoida FB, twiitti- tai instagrampäivityksiä pidemmin?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: