Skip to content

Sähköinen dekkari

13.4.2013
by

 

Innostuin sitten minäkin viime syksynä niin paljon, että ostaa paukautin tablettimallisen mobiililaitteen. Mukavahan sitä oli täppäillä, mutta sitten alkoivat kiinnostaa myös muut käyttömahdollisuudet.

Osallistuin muutama vuosi sitten Suomalaisen Kirjakaupan järjestämään kilpailuun, jossa olisi päässyt testaamaan e-kirjojen lukulaitteita. En päässyt testiryhmään.

Seuraavan kerran e-kirjaan törmäsin kirjastossa, kun rikostoimittaja ja -kirjailija Harri Nykänen oli tullut paikalle kertomaan työstään ja teoksistaan. Hän kertoi tehneensä erään operaattorifirman kanssa sopimuksen teostensa julkaisemisesta myös e-kirjoina. En ole ko. firman asiakas, joten sähköinen romaanikokemus jäi edelleen odottamaan itseään.

Kun kävin oppilaideni kanssa kirjastovierailuilla, informaatikko kertoi mahdollisuudesta lainata e-kirjoja. Jälleen tuo kiehtova e! Tutkin kotona kirjaston hakupalvelusta, millaisia virtuaalikirjoja voisin lainata, mutta en löytänyt mitään sopivaa. Sitä paitsi kyyhöttäminen pöytäkoneen ääressä tuntitolkulla ei hirveästi houkutellut.

Sitten tuli tämä täppäri, johon voi hankkia jos jonkinlaisia sovelluksia. Latasin iBookin. Löysin sieltä Åsa Larssonin uuden dekkarin. Taatusti sellainen kirja, jonka lukisin muutenkin. Epäilytti: Saanko migreenin, kun luen ruudulta? Voiko lukemisesta nauttia, kun pitelee näpeissään sähköistä vempelettä paperisen sijaan? Miten teksti asettuu ruudulle?

Kaikki huolenaiheeni osoittautuivat turhiksi! E-kirja on ihana! Sivut kääntyvät kuin perinteisessä kirjassa ja myös näyttävät niiltä. Taustavalo ei käy silmiin, vaan lukeminen on vaivatonta. Voin sujauttaa pienen, punaisen kirjanmerkin kohtaan, johon lukemiseni lopetan. Itse asiassa ihka ensimmäinen e-romaanikertani päättyi siihen, että yritin sulkea täppärini kuin perinteisen kirjan! Lataamani kirjat löytyvät hyllystä. Ja mikä upeinta: Nyt voin ihan oikeasti käpertyä sohvannurkkaan viinilasin kera lukemaan kirjaa kynttilän valossa!

 

Mainokset
2 kommenttia leave one →
 1. laitan permalink
  15.4.2013 10.48

  Pystyy sitä perinteistäkin kirjaa lukemaan kynttilänvalossa, ei siihen aina tarvita täppäriä tai kännyä. E-kirja on kyllä hieno juttu, tekisivät vaan myös kännyköillä luettavia teoksia.

 2. vikajo permalink
  26.6.2013 10.38

  Kiitos, että jaoit kokemuksesi e-kirjoihin tutustumisesta!

  Itselläni on ollut tietokoneella e-kirjoina klassikkoja jo varmaan vuoden tai kaksi. Kirjat päätyivät koneelleni, kun erään kerran kävin hoitamassa puhelinasioita Elisashopitissa, jossa mainostettiin ilmaisia e-kirjoja. Klassikkoja taisi saada ladata ilmaiseksi jopa 60 kappaletta. No minäpä latasin.

  Olin aluksi kirjoista aivan innoissani tai oikeastaan siitä ajatuksesta, että voisin käyttää niitä myös työssäni. Yhtään kirjaa en ole kuitenkaan sähköisesti lukenut enkä ole kirjoja työssänikään hyödyntänyt tässä muodossa. Miksi? No osittein varmasti silkkaa laiskuuttani ja siksi, että e-kirjan lukeminen vaatii kyllä mielestäni tabletin tai lukulaitteen, ei niitä perinteiseltä ruudulta voi lukea.

  Meillä on muuton jäljiltä edelleen tietokone asentamatta toimintakuntoon, joten olen tässä joutunut erilaisten täppäreiden kanssa toimimaan jo parin viikon ajan. Kyllä se niin on, että nämä laitteet on suunniteltu johonkin muuhun kuin kirjoittamiseen (jonkinlainen selitysyritys, miksi tekstini saattaa vilistä kirjoitusvirheitä). Ovatko nämä laitteet sitten tarkoitettu lukemista varten, siitä pitää vielä ottaa selvää. Olen ainakin onnellinen siitä, että saan jälleen aamuisin lukea Helsingin Sanomani paperisena. Lehden lukeminen täppärillä oli todella nopeaa. En jaksanut keskittyä lukemiseen yhtään, vaikka paperilehden kanssa hurahtaa helposti tunti. Ainoa huono puoli paperilehdissä on, että niitä joutuu kantamaan niin usein paperinkeräykseen.

  Huomaan, että jouduin jo hieman sivuraiteelle. E-kirjoista sanon vielä sen, että niihin haluan tutustua tämän kesän aikana. Viime viikolla tippui naistenlehden välistä mainos e-kirjapalvelusta. Maksamalla kuukausittain 24,90 euroa voi lukea niin monta kirjaa kuin haluaa ja ehtii. Mielestäni tuo kuulosti varsin hyvältä tarjoukselta, jos lukee paljon. Kirjat kulkevat helposti mukana eivätkä vie tilaa hyllyssä (nim. Olen yrittänyt survoa kirjoja muuton jäljiltä hyllyyn).

  Niin, ja pakko vielä sanoa tämäkin. Mielestäni oli kustantamoilta kekseliäs idea tuoda markkinoille midi-kirja (olihan sen nimi midi..). Sehän on selvä kilpailija e-kirjoille. Tuota pienikokoista kirjaa olisin voinut itsekin kuvitella lukevani työmatkalla. Ensi lukuvuonna en tosin ehdi kirjaa työmatkalla edes avata, on tuo työmatka sen verran lyhyt 😉

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: