Skip to content

Mediakasvatusta scoottaajapojille Myllypurossa!

3.7.2013
by

Toiminnallisen mediakasvatuksen opinnot ovat kahta blogimerkintää vaille valmiit. Jostain syystä niihin tuntui olevan todella vaikea tarttua, johtuiko sitten hyvin avoimesta tehtävänannosta vai omista ajan kanssa kasvaneista suorituspaineista. On enää neljä päivää totaaliseen aivolomaan, joten päätin – nyt tai ei koskaan!

Tässä ensimmäisessä postauksessa kerron lyhyesti omasta koulutukseen sisältyneestä mediakasvatuksen kehittämishankkeesta, Scootti-videopajasta, joka järjestettiin Myllypuron mediakirjastossa. Paja oli suunnattu scoottaajille eli temppupotkulautailun harrastajille, joita on nykyään todella paljon etenkin alle 13-vuotiaiden poikien keskuudessa! Pajan tavoitteena oli opettaa teknisiä taitoja (kuvaus ja editointi) ja tekijänoikeuksia (scoottivideon musiikit) sekä haastaa scoottaajat omien mediatuotosten tekemiseen. Saimme pajaan mukaan alan ammattilaisia, jotka kertoivat scoottauksen harrastamisesta, kuvaamisesta ja videoiden merkityksestä sponsoreiden saamiseen. Tämä oli tärkeä lisä pajan ohjelmaan, sillä kysymyksessä on jatkuvasti vahvistuva harrastepiiri ja kirjasto ei ole yksin kovin uskottava toimija sen suhteen.

Paja toteutettiin kesäkuussa 2013 ja siinä oli mukana 12 innokasta scoottaajaa*. Aloituspäivänä vieraana pajassa oli Suomen ensimmäinen ammattilaisscoottaaja Helmeri Pirinen. Lisäksi mukana oli skeittivideoiden tekijä Vantte Lindevall. Ensimmäisenä päivänä juteltiin scoottauksesta, jaettiin kamerat, mietittiin kuvakulmia ja ryhdyttiin itse asiaan: kuvaukseen!

_MG_6799

Scootti-videopaja sisälsi aloitus- ja lopetustilaisuuksien lisäksi kaksi kokonaista kuvauspäivää ja kaksi editointipäivää. Vantte Lindevall oli mukana myös editoinnin aloituspäivässä. Editointipäivinä ryhmä kasasi omia scoottivideoita sekä mietti kuvien siirtymiä, hidastuksia ja nopeutuksia. Lisäksi editoinnin aikana mietittiin videoiden jakamista verkossa. Yksi haastavin editoinnin vaihe oli musiikin lisääminen videoon. Mistä löytyisi tekijänoikeusvapaata musiikkia? Aiheena tekijänoikeudet on valitettavan puiseva, mutta käytännön kautta senkin opettaminen onnistui 8-14-vuotiaista pojista koostuvalle ryhmälle.

_MG_6953

Scootti-videopaja päätettiin ensi-iltaan, jossa söimme karkkia ja katsoimme kaikki valmiit scoottivideot. Jokainen videoista sai raikuvat aplodit! Pajan lopuksi osallistujat täyttivät palautelomakkeet, joiden perusteella arvoimme heidän kesken palkintoja. Kaikki sai jotain pientä kotiin vietäväksi sekä levyille poltettuna omat scoottivideonsa.

Osallistujat antoivat pajalle kouluarvosanaksi 9,5 eli vahvan kiitettävän! Voi siis sanoa, että hyvin me vedettiin!

Mediakasvatus on hauskinta kun sitä oppii ikään kuin vahingossa!
Terveisin, Anki

* Osallistujien huoltajilta on saatu lupa kuvien julkaisuun.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: