Skip to content

Ekopaastosta ja aikuisiän ruutuajasta

4.7.2013
by

Mediakasvatuspohdiskelija-blogin vieraileva kirjoittaja Jaasih kirjoitti hauskan tekstin Ekopaastosta, johon saatoin täysin samaistua. Nuorille kyseinen tietokone-paastoi voisi olla paikallaan, mutta samaa voisi toivoa myös meille aikuisille! Vanhemmille opetetaan neuvolassa, mikä on lapselle suositus ”ruutuajan” enimmäispituudesta. Samainen ruutuaika voisi ottaa keskusteluun myös aikuisten osalta. Kokeeksi voisi ottaa ajastimen päiväksi mukaan ja kellottaa, kuinka kauan istut päivän aikana tietokoneella, tuijotat älypuhelimen ruutua ja katsot televisiota. Vaikka osa toiminnoista on hyödyllisiä (uutiset) ja toisinaan rentouttavia (tietokone- ja konsolipelit, elokuvat, blogit), voi kokonaismäärä ruudun äärellä hätkähdyttää. Silloin on hyvä miettiä, voisiko rentoutumisen hakea välillä jostain muualta.

Minä olen yksi ruutuun tuijottajista. Muiden kanssamatkustajien lailla istun ratikassa kasvoillani älypuhelimen sininen kajo. Sama tilanne pysäkillä, metrossa, bussissa, kauppajonossa jne. Älypuhelin otetaan mukaan kaikkialle sillä verukkeella, että pitää olla aina tavoitettavissa. Entä jos sattuu jotain yllättävää tai kaverilla on tärkeä asia? Ensimmäinen detox-harjoitus olisi jättää puhelin välillä kotiin. Seuraavaksi se voisi olla muutaman tunnin päivässä kokonaan kiinni. Miltä kuulostaisi? Ei kovin hurjalta. Silti uskon, että harva lähtisi moiseen kokeiluun.

Kiitos Jaasih inspiraatiosta. Haastan itseni ekopaastoon!
Anki

Mainokset
2 kommenttia leave one →
  1. 29.7.2013 9.44

    Tunnustan miettineeni myös omalla kohdallani mediakäyttäytymistä. Aamulla ennen sängystä nousemista saatan kurkata sähköpostin ja uutiset. Koko loppuppäivän kuljen se sininen valo kasvoillani. Kesälomaa on vielä pari viikkoa jäljellä, voisin haasta mukaan itseni! 🙂

  2. 2.9.2013 13.11

    Olen miettinyt, että ehkä näitä asioita ei enää pohdita muutaman vuoden kuluttua? Mediasta on tullut jo niin tärkeä osa ihmisten elämää, että siitä ei voi enää ”vieroittaa” eikä siihen koeta edes tarvetta. Tämän päivän lapset aloittavat mediapolkunsa jo melkein synnyttyään ja tallentavat kaiken tekemänsä kännykkään. Haluaisin oppia tältä uudelta sukupolvelta tallentamisen ja tuottamisen riemun, luovuuden ja spontaaniuden..,Laitan itse kyllä kännykkäni joskus kiinni, enhän ole sydänkirurgi tai politiikko. Olen jonkun sortin uutisaddikti ja se vaikeuttaa elämääni. Selaan monta kertaa päivässä läpi kännykkään lataamani uutistoimistojen headlinet. Toinen, mitä ilman alkaisi olla vaikeaa elää, on Spotify. Olenko minäkin pikkuhiljaa muuttumassa siniseksi, jää nähtäväksi…:)

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: