Skip to content

Elokuvasta eväitä matkailualan opintoihin

31.7.2013

Olen aina ollut kiinnostunut elokuvista ja valitsin mediakasvatushankkeeni aiheeksi Japanilaisen elokuvan. Japanilaisen nuorisokulttuurin tuotteet kuten manga ja anime ovat erittäin suosittuja suomalaisen nuorison ja nuorten aikuisten joukossa, mutta tuntemus Japanilaisesta arkipäivästä ja kulttuurista on melko pinnallista. Tästä syystä uskoisin, että Suomessa olisi kysyntää syvällisemmälle esittelylle Japanilaisesta kulttuurista. Suunnittelin aineiston matkailualan ammattikorkeakouluopiskelijoiden käyttöön, sillä matkailualalla on erityisesti tarvetta vieraiden kulttuurien ymmärtämiselle. Tästä syystä valitsin kehittämishankkeeni pohjaksi japanilaisen elokuvan Ruokala Lokki, joka on kuvattu Helsingissä MEK:in tukemana.

Japanilaiset ja kiinalaiset ovat tätä nykyä varsin merkittävä vierailijaryhmä esimerkiksi Rovaniemellä ja olisi erittäin tärkeää, että matkailualan tulevat ammattilaiset ymmärtäisivät paremmin heidän mielikuviaan ja odotuksiaan Suomesta, jotta he pystyisivät paremmin myös vastaamaan odotuksiin ja tarpeisiin. Olen työtehtäviini liittyen tutustunut tämän kevään aikana valmistuneisiin ja aloitettuihin matkailu- ja ravitsemusalan opinnäytetöihin ja niissä mielestäni näkyy opiskelijoiden heikko tietämys aasialaisista kulttuureista. 

Olen itse asunut muutamien vuosien ajan Japanissa ja opiskellut japanin kieltä sekä paikan päällä että Suomessa. Minulla on myös muutamia japanilaisia ystäviä, jotka ovat ihastuneet Suomeen ja heidän kauttaan olen saanut käsityksen siitä, mikä Suomessa japanilaisia viehättää. Myös japanilaiset elokuvat ovat lähellä sydäntäni.

Ruokala Lokki- elokuva kertoo japanilaisesta naisesta, joka perustaa Helsinkiin japanilaista kotiruokaa tarjoilevan ruokalan. Mielestäni tämän elokuvan kautta on helppo konkreettisemmin käsitellä monenlaisia matkailu- ja ravitsemusalan teemoja kuten kieli – ja kulttuurieroja, suomikuvaa ja ruokakulttuuria. Elokuva voi myös toimia virikkeenä opiskelijoiden omille digitarinoille, elokuville tai radio-ohjelmille.

Ruokala Lokki- elokuvan kuvauspaikoista on tullut japanilaisille matkailijoille tuttuja vierailupaikkoja ja opiskelijoiden kanssa olisi mielenkiintoista pohtia, miten elokuvan kuvauspaikat ovat hyötyneet elokuvasta ja miten ne olisivat kenties voineet käyttää saamaansa positiivista huomiota hyväkseen vieläkin enemmän. Kehittämishankkeeni jäi toistaiseksi suunnitelman asteelle, mutta toivon tulevaisuudessa voivani toteuttaa jotakin vastaavaa.

 

Mainokset
One Comment leave one →
  1. 2.9.2013 14.51

    Mielenkiintoinen idea ja artikkeli, Mielestäni elokuvaa voi käyttää monenlaiseen oppimiseen ja se on kirjallisuuden lukemisen lisäksi monesti paras tapa perehtyä ja oppia uusista kulttuureista.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: