Skip to content

Informaatiolukutaidosta ja medialukutaidosta

31.7.2013

Aloitin informaatiotutkimuksen perusopinnot keväällä 2011 ja yksi ensimmäisiä kursseista käsitteli informaatiolukutaitoa. Koko termi informaatiolukutaito vaikutti minusta tuolloin kovin teennäiseltä, mutta kohtalo tarttui peliin ja päädyin tänä keväänä informaatikoksi ja informaatiolukutaidon opettajaksi ammattikoreakouluun. Mediakasvatukseen liittyen puhutaan informaatiolukutaidon sijaan medialukutaidosta ja olisi kiinnostavaa tietää mikä ero näillä kahdella lukutaidolla onkaan. Informaatio- ja medialukutaidon välinen raja vaikuttaa olevan häilyvä.

Esimerkiksi medialukutaidon vakiintuneessa määritelmässä, jota kutsutaan Aspenin määritelmäksi, puhutaan kansalaisen kyvyistä saavuttaa, analysoida, arvioida ja tuottaa informaatiota (Kupiainen ja Sintonen s. 91). Informaatiolukutaito on myös kaikkea tätä ja raja voisi olla selvempi, jos medialukutaidon määritelmässä käytettäisiin informaation sijasta jotakin toista termiä. Voisiko tällainen termi olla vaikka sisältöjä, sillä epämääräisyydessään se kuvaisi sekä tekstiä että visuaalisia ja audiomateriaaleja.

Nykypäivän informaatio on levittäytynyt useisiin medioihin ja kirjojen tai muiden painettujen julkaisujen merkitys myös tieteellisen tiedon lähteenä on vähentynyt huomattavasti. Kuitenkin huomattava osa ammattikorkeakouluopiskelijoista ja jopa jotkin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittajista pitäytyvät oman opinnäytteensä tiedonhaussa täysin painetuissa lähteissä eli ennen kaikkea kirjoissa. He kokevat, että tiedonhaku tieteellisistä tietokannoista kuten Ebsco:sta on hankalaa ja saadut hakutulokset eivät sovi heidän aiheeseensa.

Näillä samoilla opiskelijoilla ei ole vaikeuksia vapaa-ajallaan käyttää erilaisia medioita Facebookista verkkolehtiin. Voisiko mediakasvatus tarjota uusia välineitä lähentyä diginatiiveja kirjastonkäyttäjiä ja parantaa heidän informaatiolukutaitoaan?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: