Skip to content

#vertaistiedotus #instagram #hyväätyötä #hauskaa

21.11.2014
by

Humakin toiminnallisen mediakasvatuksen opintoni alkavat tulla päätökseen. Tämä vuosi on antanut paljon erilaisia uusia välineitä, näkökulmia ja ajatuksia mediakasvatuksesta eri sektoreilla. Teen töitä nuoriso-ohjaajana ja nyt kun vuosi alkaa tulla päätökseen, koen, että nämä opinnot ovat olleet juuri sitä, mitä työssäni tarvitsen.

Opintoihin kuuluu työelämälähtöinen hanke, jota on pitänyt toteuttaa koko vuoden. Aluksi oli kovin vaikeaa lähteä hakemaan hankkeen aihetta. Mitä se voisi olla? Esimieheltäkään ei konkreettisia toiveita hankkeen teemoista herunut. Jotain osallistavaa sen oli kuitenkin oltava.

Jotenkin koko ajan tiesin, että hanke täytyy toteuttaa sosiaalisen median ympäristöissä, koska nuoriso on meitä kokoajan monta harppausta edellä nimenomaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka nuorten tekniset valmiudet eivät olisikaan kovin korkealla tasolla, heidän taitonsa käyttää sosiaalisen median alustoja ovat paljon paremmat, kuin esimerkiksi minun, 34 – vuotiaan ”somekävyn”. Vaikka pitäisihän nettiaikakauden nuorena osata vaikka mitä – minunkin.

Kevään kuluessa hanke alkoi pikkuhiljaa hahmottua. Mitä meiltä puuttuu? Meiltähän puuttuu vertaistiedottamista ja laajempaa sosiaalisessa mediassa mukana oloa, nuoria osallistavaa sosiaalisen median käyttöä. Facebookin työprofiili ei enää riitä. Siitä se ajatus sitten lähti. Hankkeeni ideaksi kehittyi #vertaistiedottaminen sosiaalisen median välineistöllä, tietoa nuorilta nuorille, heidän omalla tavallaan.

Jotenkin siinä kävi niin, että asetin tavoitteiksi lähes kaikenlaisten sosiaalisten medioiden haltuunoton. Jostain syystä ajattelin, että voisimme toteuttaa vuoden aikana #Instagram – profiilin luomisen, Youtube – tiliin jatkuvan vlogin ja videopalvelun, Blogit jatkuvaan päivitykseen, Twitterin haltuunoton ja paljon paljon muuta.

Kuluneen vuoden aikana olen kuitenkin saanut huomata, että nuorisotyössä en ainakaan minä olemassa olevilla resursseillani voi toteuttaa näitä kaikkia tällä aikataululla. Olemme onnistuneet parissa jutussa ja olen todella tyytyväinen, että tällä hetkellä ollaan tässä. Koen tärkeäksi sen, että yksi tavoite on toteutunut kunnolla. Meillä on oma Instagram -profiili, jota nuoret päivittävät aktiivisesti. Nuoret ovat innokkaita seuraamaan toimiamme sosiaalisessa mediassa, joten tieto myös kulkee.

Mediatiimissämme on aktiivisesti mukana muutama innokas nuori – vähemmän kuin olisin toivonut, mutta asiasta kiinnostuneita nuoria on ollut ilo ohjata ja meillä on ollut #hauskaa. ”Saanko iPadin?” on ihan normaali kysymys nuorisotilalla. (tässä tarkoitetaan sitä yhtä iPadia, jonka sain hankkia tätä hanketta varten) Se kysymys johtaa siihen, että nuorisotilan toimia kuvataan ja lopputulos on yleensä vähintään yksi kuvakollaasi tilaillan tapahtumista Instagramiin. Yhdessä mietitään sopivia kuvia ja avainsanoja – niin niitä ”hästägejä”.

Jotain on siis saavutettu. #hyväätyötä

Hanke jatkuu ja saa koko ajan uusia muotoja. Liikutaan sosiaalisesta mediasta sanomalehteen ja radioonkin. Digitarinan tekemistä harjoiteltiin kesätoiminnassa ja Bloggaaminen on aloitettu. Pari videoprojektia on toteutettu. Nuoret alkavat kirjottaa myös paikallislehteen. Paikalliseen radioon suunnitellaan lähetyksiä ja monet muut mediatoiminnot odottavat, että niiden aika tulee.

Vuosi on kulunut nopeasti. Paljon on tehty ja saavutettu, paljon vielä tekeillä ja tekemättä..

Vuoden aikana tarkastettiin myös nuoriso-ohjaajien työnkuvat ja jostain syystä sain vastuulleni mediakasvatuksen uutena vastuualueena. Mediakasvatus on siis vastuullani toistaiseksi, ei pelkästään opintoihini kuuluvana hankkeena vuonna 2014.

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: