Skip to content

#Viski

16.12.2014

Haluan vielä kerran palata lokakuussa koko kansaa ravistuttaneeseen tapaukseen, jossa aluehallintoviranomainen puuttui alkoholin mainontaan ja sai sosiaalisen median raivoihinsa. En kuitenkaan halua pohtia asiaa sananvapauden-, kansanterveyden- tai liiketoiminnan, vaan mediakasvatuksen näkökulmasta.

Tapaus oli kaikessa yksinkertaisuudessaan tällainen: Aluehallintoviranomainen puuttui tapahtumaa järjestävän yksityisyrittäjän toimintaan anniskelulupaan liittyen. Helsingin Sanomat teki aiheesta jutun. Kansa raivostui ja jakoi mitä erilaisimpia päivityksiä, joissa kaikissa mainittiin sana viski. Sosiaalisessa mediassa huutaminen on niin helppoa ja kätevää, että tapauksen taustat taisivat jäädä monelle varsin tuntemattomiksi. Eikä ihme, kun selvyys asioiden todellisesta kulusta saatiin vasta pari päivää ensimmäisen artikkelin jälkeen.

Erilaiset asiantuntijat ja kasvattajat puhuvat tällä hetkellä voimakkaasti lasten ja nuorten mediakasvatuksen tarpeesta. Koska tietoa on saatavissa rajattomat määrät vain parilla klikkauksella, olisi entistä tärkeämpää tunnistaa luotettava tieto epäluotettavasta ja ymmärtää tiedon tuottajan motiiveja. Nuoren tulisi ymmärtää, että panimoteollisuus tuottaa samasta asiasta aivan erilaista ”tietoa” kuin ehkäisevää päihdetyötä tekevä järjestö. Yksityisyrittäjä on tapahtumaa järjestäessään huolissaan aivan erilaisista asioista kuin aluehallinnon viranomainen.

Kuten muustakin kasvatuksesta, myös tällaisten asioiden opettamisesta nuorille olemme vastuussa me aikuiset. Mutta miten ihmeessä me pystymme siihen, kun emme itsekään osaa? Kuinka opettaa malttia ja taustojen tarkistamista seuraavalle sukupolvelle, kun yksi artikkeli saa meidät sosiaalisen median barrikadeille vaatimaan oikeuksiamme.  Jos nuoret oppivat esimerkin kautta, kuinka surkeaa esimerkkiä me aikuiset juuri annoimme?

Mainokset
No comments yet

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: